SVIJET

Trampovo obraćanje naciji: Napao sam Siriju jer Rusija nije ispunila obećanja!

Blic.rs

14.4.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) obratio se noćas naciji i rekao da je naredio napad u Siriji zbog navodnog hemijskog napada u Dumi.

- Prije godinu Asad (Assad) je izveo divljački hemijski napad protiv svog nevinog naroda. SAD su odgovorile sa 59 raketnih udara koji su uništili 20 posto sirijske avijacije. Prošle subote Asadov režim je upotrijebio hemijsko oružje da ubije nevine civile u Dumi, nedaleko od Damaska. Masakr je bio ozbiljna eskalacija upotrebe hemijskog oružja od režima - rekao je Tramp.

Kako je rekao, nakon užasa Prvog svjetskog rata, civilizirane nacije su se udružile da zabrane hemijsko oružje.

- Također imam poruku da su dvije vlade najodgovornije za podršku, opremanje i finansiranje kriminalnog Asadovog režima. Iran i Rusija, pitam vas kakve nacije žele da budu povezane s masovnim ubicom nevinih ljudi, žene i djece - istaknuo je Tramp. 

Predsjednik SAD je rekao da je Vladimir Putin 2013. godine obećao eliminaciju sirijskog hemijskog oružja i da je Asadov navodni nedavni napad direktan rezultat neispunjenog obećanja Rusije. 

- Rusija mora odlučiti hoće li nastaviti da se kreće mračnim putem ili će se pridružiti civiliziranim nacijama kao sila mira i stabilnosti. Nadamo se da ćemo naći zajednički jezik s Rusijom i možda i Iranom, ali možda i ne - kazao je Tramp.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.