SIRIJA

Šef njemačke diplomatije: Pojačati politički pritisak na Rusiju

Vijesti.me

14.4.2018

Njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas (Haiko Maas) izjavio je danas da treba pojačati politički pritisak na Rusiju zbog njenog angažiranja u Siriji.

Mas je rekao poslije sastanka s predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom (Jean-Claude Juncker) da će Njemačka nastaviti sa političkim pritiskom na Rusiju, kao i da bi Berlin volio da ga pojača, prenosi Politiko.

- Natjerati Rusiju da promijeni svoje ponašanje je preduvjet za rješavanje sukoba u Siriji - kazao je on.

Izjava šefa njemačke diplomatije uslijedila je jedan dan nakon što je kancelarka Angela Merkel isključila mogućnost da Berlin učestvuje u eventualnim vojnim operacijama protiv Sirije. Merkel je rekla da postoji čitav niz akcija koje treba razmotriti.

Prema njegovim riječima, pored utjecaja u Siriji, ruska aneksija Krima i napad nervnim agensom na dvostrukog agenta Sergeja Skripala (Sergei) i njegovu kćerku 4. marta u britanskom gradu Soltsberiju, kao i hakerski napadi koji mogu da se povezu s Moskvom zahtijevaju "jasan odgovor" iz Rusije.

Mas je ocijenio da zapad mora biti jedinstven u odgovoru na ruske akcije, navodi Politiko.

Govoreći o navodnom hemijskom napadu u sirijskom gradu Dumi, njemački ministar je rekao da odgovorni moraju da se izvedu pred lice pravde.

- Ne možemo jednostavno da se vratimo našoj uobičajenoj agendi - kazao je on.

Šef njemačke diplomatije i predsjednik Evropske komisije razgovarali su danas o jačanju ekonomskog i monetarnog povezivanja u EU, kao i o drugim temama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.