SVIJET

Putin smatra da je napad na Siriju grubo kršenje međunarodnih prava

Agencije

14.4.2018

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da zračni udar na Siriju koji su noćas izvele SAD, Velika Britanija i Francuska predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava.

- SAD i njeni saveznici pogodili su civilne i vojne objekte u Siriji, kršeći Povelju UN-a i međunarodno pravo - rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, reagirajući na američko-francusko-britansku intervenciju u Siriji.

- Ovim akcijama, Vašington samo potiče novi val azilanata iz Sirije i čitavog regiona - kaže ruski lider.

Ruski predsjednik je naglasio i da Vašington svojim akcijama potiče terorizam i donosi stradanja građanima Sirije.

- Grupa zapadnih zemalja je na najciničniji način zanemarila činjenicu da su stručnjaci Međunarodne organizacije za hemijsko oružje i pokrenula vojnu operaciju prije zvaničnih rezultata istrage - zaključio je Putin.

On je rekao da je sadašnja eskalacija oko Sirije ima razoran utjecaj na čitav sistem međunarodnih odnosa.

Putin je naveo da Rusija saziva hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN o agresivnim akcijama SAD i njihovih saveznika u Siriji.

Sjedinjene Države, zajedno sa Francuskom i Velikom Britanijom započele su vojnu operaciju protiv Sirije, oko 3.25 sati po centralnoevropskom vremenu.

Nekoliko minuta prije početka udara na Siriju, BBC i američki mediji su prenijeli da je predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) odobrio američke vojne napade po metama u Siriji, odnosno po ciljevima skladišta navodnog hemijskog oružja.

Prema pojedinim informacijama, lansirano je do 100 krstarećih raketa.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.