REAKCIJE

Berko Zečević za Avaz.ba o dešavanjima u Siriji: Ovo su geostrateška odmjeravanja snaga, nema govora o trećem svjetskom ratu

E. MASLO

14.4.2018

Univerzitetski profesor i ugledni vojni ekspert Berko Zečević komentirao je za naš portal intervenciju SAD, Velike Britanije i Francuske sinoć u Siriji.

On je rekao da nema ni govora o uvodu u novi svjetski rat jer ne postoje uvjeti da dođe do sukoba na globalnom nivou.

Kako je rekao, za svaki sukob na globalnom nivou postoje neki strateški ciljevi zemalja koje bi ušle u taj novi sukob.

Suprotstavljene strane

- U ovom slučaju dvije suprotstavljene strane SAD i Rusija nemaju ambiciju da zauzimaju teritorij, ni SAD Rusiji, ni Rusija SAD ili nekoj od zemalja EU. Nigdje nije došlo do ugrožavanja teritorijalnog integriteta ili neposrednog savezništva nekih do ove dvije suprotstavljene države - kaže Zečević.

Dodaje da je situacija na regionalnom nivou na Bliskom istoku složena već dugi niz godina, a povod ovog napada je upotreba hemijskog oružja.

- Ovo je mjera opomene za sve političare, za sve vojne rukovodioce da se protiv ljudi ne smije koristiti hemijsko oružje. Poruka koja je upućena jasno govori da svaki pokušaj upotrebe hemijskog oružja protiv civila ili vojne formacije treba imati odgovor vojnog tipa - smatra Zečević.

Kaže da su ono što se sada dešava, u smislu direktnog vojnog angažiranja SAD, Velike Britanije i Francuske te angažiranja Rusije u Siriji, geostrateška odmjeravanja snaga. Smatra da je u pitanju i vraćanje Rusije na scenu kao izrazito moćne države u političkom, ekonomskom i vojnom smislu.

- U Putinovom mandatu došlo je do unapređenja tehnološkog potencijala ruske vojske. Uspostavljen je stabilniji sistem unutar Rusije i ta zemlja sada želi biti jedan od glavnih igrača na svjetskoj sceni. U tom smislu, uspjela je nešto što nije uspjela u prethodnih više desetljeća, a to je da ima svoje baze van teritorija bivšeg Sovjetskog saveza. Ona je sada uspjela sklopiti sporazum sa Sirijom, u narednih 49 godina će imati svoje baze tamo, dvije aviobaze i jednu pomorsku, i time je postala svjetski igrač u sferi pomorskog djelovanja. Rusija je ušla na tzv. topla mora, što do sada nije bila jer je glavna njena mornarica bila u Sjevernom i Baltičkom moru, a sada ima mogućnost da iz baze u Siriji ide u Atlantski i Tihi okean, Sredozemlje i da razvija svoju mornaricu na drugačiji način - kaže Zečević.

Smatra da su obje strane zadovoljne onim što se desilo tokom noći u Siriji jer su mogle direktno odmjeriti pozitivne i negativne performanse svog najmodernijeg oružja koje nije nuklearnog karaktera.

Odgovor Rusije

Na pitanje može li se očekivati neki odgovor Rusije, kaže da ta reakcija neće biti u vojnom smislu, već će se ogledati u tome da će Rusija omogućiti jačanje sirijskih oružanih snaga i davanje pomoći uz ruske instruktore.

- Bit će intenzivnija saradnja između Rusije i Irana, a istovremeno će Iran pomoći daljnje jačanje Asadovih snaga. Ono što ja očekujem da se desi u narednom periodu jeste da će dođi do pregovora između glavnih sudionika u ovom sukobu. SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Saudijska Arabija, Iran, snage Bašara el-Asada i glavni predstavnici opozicionih partija u Siriji žele da se stvori jedan novi koncept u Siriji na federalnom nivou, u kome će se promijeniti dosadašnji sistem uređenja, ali će biti ostvarene pretpostavke da ugovor koji su potpisali Putin i Asad može biti validan u narednom periodu i da se problem Sirije stavi u neko zamrznuto stanje - kaže Zečević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.