SAOPĆENJA

Pentagon: Napad "u srce", nisu nam oborili nijednu raketu

B92

14.4.2018

Pentagon je saopćio da sirijska zračna odbrana nije oborila nijedan od 105 projektila koje su SAD i njeni saveznici rano u subotu ispalili na Siriju

Podsjećamo, Rusija je ranije saopćila da su ispaljene 103 rakete, a da su sirijske snage presrele 71, zahvaljujući sistemima sovjetske izrade, kojima je Sirijce opremila Moskva.

Šef Združenog štaba američke vojske Kenet Mekenzi rekao je da sirijska protuzračna odbrana nije djelovala po raketama ni po avionima koji su bili uključeni u izvođenje napada.

Mekenzi je dodao da nema naznaka da su ruski protuzračni sistemi djelovali, navodi AP.

On je kazao da je 105 raketa ispaljeno na tri lokacije u Siriji.  

- Napali smo srce sirijskog hemijskog programa - rekao je Mekenzi, navodeći da je Siriji na takav način nanijet "veliki udarac".

Mekenzi je ocijenio da je operacija bila "veoma uspješna" i dodao da za sada nema podataka da ima civilnih žrtava.  

Osim toga, portparol Pentagona Dejna Vajt rekla je da su napadi izvedeni kako bi se Sirija onesposobila za korištenje hemijskog oružja u budućnosti, navodi AP.

Napadi ne predstavljaju promjenu američke politike ili pokušaj svrgavanja sirijskog režima, kazala je ona i dodala da SAD ne mogu dozvoliti takvo kršenje međunarodnog prava.  

Vajt je rekla da SAD neće tolerirati hemijske napade bilo gdje u svijetu i pozvala Rusiju da ispuni svoje obaveze i osigura da se sirijska vlada odrekne hemijskog oružja.

Portparol Pentagona je navela da su napadi pažljivo planirani kako bi se smanjila opasnost od kolateralne štete i pogibije civila.  

Naš cilj u Siriji ostaje isti, da se pobijedi "Islamska država" (ISIL), ali nećemo stajati po strani dok druga strana, uz podršku Rusije i Irana, krši međunarodno pravo, rekla je ona.

SAD, Francuska i Velika Britanija izvele su rano u subotu zračne napade u Siriji nakon nedavnog napada u Dumi, u kojem su, kako tvrde zapadne zemlje, sirijske snage koristile hemijsko oružje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.