KUBA

Prvi put u 60 godina prezime Kastro neće biti na čelu Kube

Index.hr

15.4.2018

Formalnim odlaskom Raula Kastra (Castro) s vlasti, Kuba će za sedmicu okrenuti novu, historijsku stranicu, iako će on zadržati kontrolu nad Komunističkom partijom kako bi usmjeravao nasljednika i sačuvao jedinstvo kubanske vladajuće garniture.

Od revolucije 1959. Kuba je iskusila samo jednu tranziciju na vrhu vlasti. Bilo je to 2006., kada je Fidel Kastro, savladan bolešću, prepustio palicu mlađem bratu nakon više od 40 godina na vlasti.

Fidel Kastro je deset godina poslije toga i umro, a sada je red da Raul (86) prepusti palicu predstavniku novog naraštaja kojeg će 19. aprila izabrati Nacionalna skupština.

- Kuba će tada doživjeti "ne samo smjenu generacija nego i neizbježan kraj modela "Fidel na čelu", koji je ponešto izmijenjen, ali ne i napušten tokom predsjedničkog mandata njegovog brata - objašnjava kubanski stručnjak Arturo Lopez Levi (Levy), profesor teksaškog Univerziteta "Rio Grande Valley".

Iako identitet nasljednika braće Kastro još nije potvrđen, njegov pedigre nikako ne može biti ravan onome njegovih slavnih prethodnika.

Nije Kastro, nije revolucionar, ni vojnik ili šef partije

Prvi put u 60 godina kubanski predsjednik neće se prezivati Kastro, neće biti dio "historijske" generacije iz revolucije iz 1959., neće nositi vojnu odoru i neće paralelno obnašati funkciju prvog sekretara svemoćne Komunističke partije.

Sve upućuje da će nasljednik biti aktuelni prvi potpredsjednik Migel Dijaz Kanel (Miguel Diaz Canel), drugi čovjek režima od 2013., čovjek iz sistema koji malo liči na američkog glumca  Ričarda Gira (Richard Gere). On je za to pripreman.

- On je najmlađi među visokim dužnosnicima, ima dugogodišnje iskustvo, bio je vođa stranke u dvije pokrajine (...) i dobro je integriran u javni život. Gotovo svi misle da će to biti on - istaknuo je kubanski politolog Esteban Morales.

Djiaz Kanel, koji nema historijski legitimitet, moći će računati na podršku Raula Kastra, koji bi trebao ostati na čelu Komunističke partije do 2021.

On će na toj ključnoj dužnosti moći kontrolirati dio stare garde koja nije sklona ambicioznijim reformama.

- Raul ima iskustvo, liderstvo i poštovanje potrebno da bi mogao savjetovati vladu i učiniti koherentnim politički rad stranke kada je riječ o promjenama koje treba provesti - rekao je Morales.

Manje vlasti u rukama

Novi predsjednik "imat će puno manje vlasti u rukama od Raula ili Fidela Kastra (...) Morat će je dijeliti s drugim političkim i vojnim dužnosnicima visokog ranga - smatra Horhe Duani (Jorge Duany), direktor Kubanskog istraživačkog instituta Univerziteta na Floridi.

- Trebat će im kolektivno vodstvo otvoreno za rasprave - dodao je Arturo Lopez Levi.

U takvoj novoj organizacijskoj strukturi više dužnosnika koji su se već dokazali, poput ministra vanjskih poslova Bruna Rodrigeza (Rodriguez) ili organizatora ekonomskih reformi Marina Murillja (Murillo), moglo bi imati važnu ulogu.

Puno se nagađa i o pukovniku Alehandru Kastru (Alejandro Castro), sinu Raula Kastra, te njegovu bivšem zetu Luisu Albertu Lopezu Kaljehasu (Callejas), predsjedniku moćne Grupe za upravljanje poduzećima, koju kontrolira vojska. No, za sada je teško predvidjeti njihovu ulogu u mandatu novog predsjednika.

Prema mišljenju stručnjaka, od budućeg predsjednika najviše se očekuje ponajprije na privrednom planu te u provedbi reformi koje su potrebne da bi se nastavilo i produbilo stidljivo otvaranje prema Zapadu koje je Raul Kastro provodio posljednjih godina.

- To se neće dogoditi u dva dana - rekao je Morales, koji ne očekuje da će se "Diaz Kanel odmah upustiti u čitav niz akcija".

- Malo je tranzicija u historiji Latinske Amerike i komunističkih zemalja bilo organizirano s tolikom preciznošću. Do 2021. morat ćemo pratiti kapacitete elite da je provedu - dodao je Lopez Levi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.