DIPLOMATIJA

Putin nakon napada na Siriju poslao poruku Arapskoj ligi

Agencije

15.4.2018

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je liderima Arapske lige da je Rusija spremna na saradnju i podršku u procesu rješavanja kriza u Siriji, Iraku i na Bliskom istoku.

Ured ruskog predsjednika iz Kremlja saopćio je da je Putin uputio poruku čelnicima Arapske lige koji prisustvuju na 29. samitu te organizacije u Saudijskoj Arabiji.

Naglasivši da Bliski istok i Sjeverna Afrika prolaze kroz teško razdoblje, Putin je naveo da sukobi u Siriji, Iraku, Libiji i Jemenu svakodnevno odnose nove žrtve i da međunarodna zajednica mora koordinirano djelovati na rješavanju tih kriza.

- Rusija je spremna na saradnju s Arapskom ligom u uspostavi regionalne sigurnosti. U novonastaloj situaciji, nakon poraza glavnih snaga ISIL-a, možemo zajedničkim djelovanjem ubrzati rješavanje mnogih problema, uključujući i političke probleme u Siriji i Iraku - navodi se u Putinovoj poruci.

Putin je, također, naglasio da se borba protiv terorizma mora nastaviti uz apsolutno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih arapskih država.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.