GLOBUS

Hejli: Američki vojnici neće otići iz Sirije

AFP

Index.hr

15.4.2018

Američka ambasadorica pri UN Niki Hejli (Nikki Haley) izjavila je u nedjelju da Sjedinjene Američke Države neće povući svoje vojnike iz Sirije sve dok njihovi ciljevi ne budu ostvareni.

Govoreći za "Fox News Sunday", Hejli je navela tri cilja SAD: osigurati da se hemijsko oružje ne koristi ni na koji način koji predstavlja prijetnju za američke interese, poraziti "Islamsku državu" i pažljivo pratiti što radi Iran. 

- Naš je cilj "povratak kući američkih vojnika, ali mi nećemo otići dok ne budemo znali da smo postigli te stvari - kazala je Hejli.

Američki predsjednik Donald Tram (Trump), koji je u petak s Francuskom i Britanijom naredio napade projektilima na Siriju, šalje miješane signale o Siriji. 

On je rekao da želi povući oko 2.000 vojnika iz Sirije, koji se tamo bore protiv "Islamske države". Međutim, u subotu je istaknuo da su zapadne saveznice spremne podržati vojni odgovor ako sirijski predsjednik Bašar el-Asad (Bashar al-Assad) ne prestane koristiti zabranjeno hemijsko oružje.

Upitana o odnosima između SAD i Rusije, Hejli je izjavila da su "jako zategnuti", ali da se Sjedinjene Američke Države i dalje nadaju da će biti bolji.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.