SAD

Tramp: Ljigavi Džejms Komi ostat će zapamćen kao najgori direktor FBI u historiji...

Vijesti.me

15.4.2018

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) obrušio se danas na Tviteru na bivšeg direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsa Komija (Jamesa Comneya), nazvavši ga "najgorim direktorom FBI u historiji".

Tramp je napao bivšeg direktora FBI pred izlazak Komijeve autobiografije u utorak i pred emitovanje njegovog intervjua televiziji (ABC) večeras.

- Ljigavi Džejms Komi, čovek koji uvijek loše završi i ne radi dobro (nije pametan), ostaće zapamćen kao NAJGORI direktor FBI u historiji, za sada, naveo je Tramp u jednom od tvitova.

Tramp je komentarisao i Komijevu izjavu u jučer objavljenom dijelu intervjua za ABC. Komi je rekao da je njegovo uvjerenje da će kandidatkinja demokrata Hilari Klinton (Hilary Clinton) pobijediti na predsjedničkim izborima 2016. godine uticalo na njegovu odluku da zatvori istragu o njenim mejlovima.

- Nevjerovatno, Džejms Komi je izjavio da su ankete, prema kojima je Hilati Klinton bila u prednosti, uticale na istragu njenih mejlova. Drugim riječima, donosio je odluke na osnovu činjenice da je mislio da će ona pobijediti, a želio je (da zadrži) posao. Ljigavac, naveo je Tramp.

Američki predsjednik se ponovo osvrnuo i na Komijeve tvrdnje da mu je Tramp zatražio lojalnost, navodeći da je to "samo još jedna od njegovih brojnih laži" i da su "njegove bilješke lažne".

"Nikad nisam tražio ličnu lojalnost od Komija. Jedva sam poznavao tog tipa. Još jedna od mnogih njegovih laži. Njegove 'bilješke služe same sebi i one su LAŽNE", piše Tramp u jednom od tvitova.

Svjedočeći pred Senatom u junu prošle godine, bivši šef FBI je naveo da mu je Tramp u januaru 2017. godine, tokom privatne večere, rekao da mu "treba lojalnost" i da "očekuje lojalnost". Svjedočio je i da je tada stekao utisak da predsjednik SAD "želi da dobije nešto" da bi mu zauzvrat dozvolio da ostane direktor Biroa.

U autobiografiji "A higher loyalty" koja će izaći u utorak, Komi piše o kontroverznim događajima koji su pratili njegovo smjenjivanje i o istrazi ruskog miješanja u američke izbore i o spornim mejlovima Hilari Klinton. Komi u knjizi poredi Trampa s mafijaškim bosom, navodi AP.

Tramp je kazao da Komi u knjizi nije odgovorio na neka "velika pitanja".

- U loše ocijenjenoj Komijevoj knjizi nije dat odgovor na velika pitanja kao što su zašto je odavao povjerljive informacije (zatvor) i zašto je lagao Kongres SAD (zatvor), dodao je Tramp.

Tramp je smijenio Komija s mjesta direktora FBI u maju 2017. godine, poslije čega je za specijalnog savjetnika za nadgledanje istrage ruskog miješanja postavljen Robert Miler. Milerova istraga je proširena i bavi se i pitanjem da li Trampovo smjenjivanje Komija predstavlja opstrukciju pravde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.