REAKCIJE

Bozdag: Turska se ne svrstava ni uz jednu stranu silu u sirijskom ratu

Fena

16.4.2018

Turska nije protiv nijedne zemlje u poziciji prema Siriji i njena politika u regiji razlikuje se od one koju provode Iran, Rusija ili Sjedinjene Države, izjavio je u ponedjeljak zamjenik turskog premijera Bekir Bozdag (Bekir Bozdağ).

Komentari Bozdaga, koji je ujedno i vladin portparol, odgovor su na novinarsko pitanje o ranijim izjavama francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), koji je kazao da turska podrška raketnim udarima protiv Sirije pokazuje da se ona "odvojila" od Rusije.

SAD, Britanija i Francuska u subotu su ispalile više od stotinu projektila na Siriju nakon, kako navodi Pentagon, dokaza da je sirijski predsjednik Bašar el-Asad odgovoran za napad hemijskim oružjem, koristeći gas hlorin.

- Turska politika prema Siriji nije podrška nijednoj zemlji. Nema promjene u politici koju Turska provodi - izjavio je Bozdag novinarima u Kataru.

 - Mi nemamo jedinstvenu politiku sa SAD prema pitanju YPG-a, i turski stav se tu nije promijenio. Također smo protiv bezuvjetne podrške sirijskom režimu i razlikujemo se od Irana i Rusije po tom pitanju - kazao je.

Iako Turska sarađuje s Iranom i Rusijom na ublažavanju nasilja u Siriji, Ankara već dugo zahtijeva da predsjednik Bašar el-Asad napusti vlast i podržava pobunjenike koji se bore protiv njega. Najveći saveznici Asada su Moskva i Teheran.

Turska je, također, dugo u sporu s Vašingtonom u vezi s američkom podrškom kurdskoj miliciji YPG, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom povezanom s kurdskim militantima koji predvode decenijama dugu pobunu na turskom tlu.

Turska je podržala udare američkih, britanskih i francuskih snaga, navodeći da je to poruka Asadu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.