SIRIJA

Djevojčica sa snimka hemijskog napada: Bomba nije eksplodirala, nego samo zašištala

Index.hr

16.4.2018

Nakon hemijskog napada u kojem je ubijeno oko 70 ljudi u sirijskom gradu Dumi, usred velike režimske ofanzive na pobunjeničku enklavu u Istočnoj Guti, svijet su obišli snimci preživjelih koje spasioci i medicinsko osoblje polijevaju vodom i pokušavaju im pomoći, uprkos nedostatku opreme.

Djevojčica s tog snimka, u kojem stoji u redu unesrećenih u bolnici dok je zalijevaju vodom i daju joj terapiju pomoću inhalatora, zove se Masa. Sedmogodišnja Masa danas je, srećom, živa i zdrava, a BBC ju je pronašao i razgovarao s njom.

- Bili smo u Dumi u podrumu, pod granatiranjem. Odjednom su bacili bačvu (barel-bombu), koja nije eksplodirala. Umjesto toga, napravila je zvuk: ‘Fššššš’ - prepričava Masa svojim dječijim riječima.

- Rekli su nam: "Idite gore, gore, gore." Došli smo do posljednjeg sprata i pala sam na pod. Nisam to mogla zaustaviti. Moja mama rekla je mom ujaku: "Moja kćerka, moja kćerka, moja kćerka!" Moj ujak je došao i podigao me. Donio je mokru krpu i ponio me uza stepenice. Medicinska stanica bila je na kraju tunela - nastavlja ova djevojčica, jedna od žrtava napada zbog kojeg su u subotu SAD, Francuska i Velika Britanija izvele napad na postrojenja za proizvodnju i skladištenje hemijskog oružja u Siriji.


- Ljekari su došli. Jedan je odnio mene, a drugi moju sestru i trčali su. Odveli su nas do prve medicinske stanice. Zatim su nas primili, dali nam injekciju i sprej. Onda smo zaspali, avioni su granatirali i bili smo prekriveni prašinom. Vratili smo se u podrum i vidjeli kako iznose mučenike (poginule). Umjesto zraka, udisali smo miris krvi - prepričava Masa u prilogu BBC-ja.

Masa i Malal danas su u izbjegličkom kampu

Masa i njena sestra Malal danas su u izbjegličkom kampu na sjeveru Sirije, na području koje je i dalje pod pobunjeničkom kontrolom, ali uživa određenu zaštitu Turske. CNN je, također, napravio reportažu s njihovom porodicom.

U razgovoru s roditeljima djevojčica, bliskoistočna reporterka Arva Damon saznaje da se su skrivali u podrumu kada se napad dogodio, nakon čega su jedva mogli disati. Majka kaže kako je mogla osjetiti da joj je tijelo postalo mlitavo. Popela se iz podruma, vukući svoje kćerke, ali onda je počeo drugi napad.

Otrovni plin u podrumu, bombe vani

- Bili smo između dvije smrti, ili od hemijskih napada ili od drugih na krovu. Reporterka kaže kako i dalje može osjetiti oštar i jedak miris na ruksaku djevojčice koji roditelji još nisu oprali. Djevojčica je, kaže majka, sakrila svoju lutku u kutiju i rekla joj: "Možda ćeš se ugušiti unutra, ali bar ćeš biti sigurna od bombi."

A na pitanje reporterke o američkoj vojnoj akciji, majka Malal i Mase kaže kako ne želi vidjeti još žrtava u Siriji, ali kako mora doći do nekakvog političkog rješenja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.