GLOBUS

Asma el-Asad - Prva dama pakla

Avaz.ba

16.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Prva dama Sirije Asma el-Asad (Al Assad) uživa u luksuznom životu, sudeći prema fotografijama koje objavljuje na Instagramu.

Supruga Bašara el-Asada (Bashar), koja nosi nadimak i ''Prva dama pakla'', ali i ''Pustinjska ruža", rođena je u Britaniji , a na Instagramu je prati 230.000 ljudi. 

Asadova supruga rođena je 1975. godine u Londonu, od roditelja sunitskih muslimana, porijeklom iz Homsa.

Završila je Queen's koledž kao diplomirani inžinjer računarstva i francuske književnosti. Pridružila se bankarskoj industriji i radila u ''Deutche banci'' kao analitičarka za hedge fondove.

Za Asada se udala na "tajnom“ vjenčanju 2000. godine, kada je on imao 35, a ona 25 godina, i imaju troje djece. Narod ju je prozvao ''Princezom Dajanom s Istoka''.

No, mišljenje o prvoj dami počelo je da se mijenja 2012. godine, kada su u Wikileaks dokumentima objavljeni mailovi koji pokazuju da je dala 350.000 dolara za 130 novih komada namještaja u trenutku kada je već uveliko buktao krvavi civilni rat u njenoj zemlji.

I to nije sve. Kupila je i cipele s kristalnim štiklama u vrijednosti od 7.000 dolara, čak je tražila i da se roba pošalje u Dubai da bi izbjegla sankcije.

Ona i njena porodica žive u luksuzu. Procjenjuje se da je ultramoderna predsjednička palača, izgrađena 1979. pod dizajnerskom palicom japanskog arhitekte Kenza Tangesa, koštala više od milijardu dolara. U prilog tome jedan članak iz 1989. godine tvrdio je da je samo jedna soba opremljena sa 125.000 mermernih pločica, čija je cijena iznosila 10,6 miliona dolara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.