SVIJET

Snimljeni naoružani ruski brodovi kako se kreću ka sirijskoj bazi

Twitter

Blic.rs

16.4.2018

Dva ruska ratna broda, natovarena vojnim vozilima, primijećena su na ruti ka Siriji nakon što su u subotu SAD, Velika Britanija i Francuska izvele raketni napad u toj zemlji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin još nije odgovorio na udar saveznica, ali je transportni brod "Aligator" snimljen kako plovi prema moreuzu Bosfor u nedjelju.

Kako piše britanski "Daily Mail", brod je plovio ka ruskoj bazi Tartus u Siriji.

Ovo će biti četvrto raspoređivanje oružja Rusije u ratom zahvaćenoj zemlji, a na brodu su viđeni tenkovi, kamioni, ambulantna vozila i IED radar.

Također je snimljen i žuti "RoRo Aleksandar Tkačenko" kako plovi ka Tartusu, koji je nosio brze patrolne čamce, konstrukciju za montažni most i nekoliko kamiona.

Slike ruskih brodova objavio je na društvenim mrežama pomorski posmatrač iz Bosfora Joruk Išik (Yoruk Isik).

Nova ruska vojna oprema snimljena je na putu ka Siriji nakon što su u petak Velika Britanija, Francuska i SAD izvele napad na ciljeve u Siriji zbog navodnog trovanja hemijskim oružjem u Dumi. 

Kako piše britanski list, plavi brod "Prodžekt 117 LST Orsk 148" nosio je sovjetske tenkove BTR-80, Ramaz kamione i "Pelena-1" radar za detektiranje improviziranih eksplozivnih naprava (IED). Drugi brod je bio natovaren BMK-T čamcem, koji se koristi za postavljanje privremenih mostova, kao i arsenal druge vojne tehnike.

Dok se ruski brodovi približavaju sirijskim obalama, ambasadorica SAD pri UN Niki Hejli (Nikki Haley) najavila je nove sankcije protiv Moskve zbog nastavka podrške Bašaru el-Asadu (Bashar al-Assad). Kako je najavila, mjere će biti donesene do ponedjeljka, sa ciljem da pošalju poruku Moskvi, koja je blokirala šest rezolucija zemalja koje su bombardirale Siriju zbog navodne upotrebe hemijskog oružja.

S druge strane, u Vašingtonu američki predsjednik Donald Tramp (Trump) ostao je pri tvrdnji da je "misija postignuta" i tako ponovio riječi prethodnika Džordža Buša (George Bush) tokom rata u Iraku. U međuvremenu je francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) naveo da saveznice nisu objavile rat Siriji.

On je istakao i da je uspio uvjeriti Trampa da ne povlači trupe iz Sirije, ali je portparol Bijele kuće Sara Sanders (Sarah) kasnije najavila da predsjednik namjerava da nastavi s planom povlačenja vojnika "što je prije moguće".

Britanski list piše i da je Tramp dva puta zvao Makrona prije odluke o napadu u Siriji, ali da nije zvao u britansku premijerku Terezu Mej (Theresa May). Time je, navodi "Daily Mail", dao šansu francuskom predsjedniku da se postavi kao vodeći saveznik SAD u Evropi.

Brodovi i avioni SAD, Velike Britanije i Francuske ispalili su više od 100 raketa u subotu ujutro na objekte koji su opisani kao skladišta hemijskog oružja i naučnoistraživački centar u Siriji. U napadu nije bilo žrtava, a tri osobe su povrijeđene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.