UPOZORENJE Provokacije iz Rusije

SAD i Britanija upozorile na novi ruski kibernetički napad, mete su vlada, organizacije...

Index.hr
17.04.2018 08:36

SAD i Velika Britanija odaslale su rijetko zajedničko upozorenje na ruski zlonamjerni kibernetički napad na njihove administracije i infrastrukture.

- Mete tog zlonamjernog kibernetičkog napada su, uglavnom, vlade i organizacije privatnog sektora, opskrbljivači ključnih infrastruktura i pružalac internetskih usluga - objavili su u zajedničkom saopćenju britanski "National Cyber Security Center", američki FBI i ministarstvo unutrašnjih poslova.

Saopćenje upozorava i pružaoce internetskih usluga kao i korisnike i navodi istraživačke organizacije o kibernetičkoj sigurnosti, ali ne navodi pojedinosti o datumu i obimu tih zlonamjernih akcija.

- Sadašnje stanje američkih i britanskih mreža, uz kampanju ruske vlade za korištenje tih mreža, prijete našoj sigurnosti i stanju naše privrede - navodi se saopćenju.

Objava tog saopćenja stiže u napetom ozračju između dviju zemalja i Rusije. Vašington i London napali su sirijski režim, saveznika Moskve, a London optužuje Moskvu da je na engleskom teritoriju otrovala Sergeja i Juliju Skripal.

NA VRH