SVIJET Sredstva će biti upućena nevladinim organizacijama i agencijama UN-a koje rade na terenu

Francuska izdvojila 50 miliona eura hitne humanitarne pomoći Siriji

Fena
17.04.2018 10:57

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je, nakon sastanka s grupom nevladinih organizacija u Parizu, izjavio je da će Francuska izdvojiti 50 miliona eura na ime hitne humanitarne pomoći Siriji.

- Okupio sam nevladine organizacije koje rade na terenu u Siriji. Suočena s humanitarnom situacijom, Francuska uspostavlja hitan program od 50 miliona eura - naveo je Makron sinoć na svom zvaničnom nalogu na Twitteru.

Ta sredstva će biti upućena nevladinim organizacijama i agencijama UN-a koje rade na terenu u Siriji, uključujući kancelariju UN-a za humanitarna pitanja, saopćila je Jelisejska palača, prenosi Reuters.

Predstavnici 20-ak nevladinih organizacija prisustvovali su sastanku s Makronom u Jelisejskoj palači, među kojima su i Crveni križ i humanitarna organizacija "Care".

Prema procjenama UN-a, humanitarna pomoć je u Siriji potrebna za oko 13 miliona ljudi, od kojih je šest miliona djece.

U četvrtak je UN saopćio kako se nada da će sakupiti sredstva za najmanje 100.000 Sirijaca kojima je pomoć očajnički potrebna nakon što je višemjesečnim borbama okončana opsada Istočne Gute, koja je godinama trajala.

NA VRH