INTERVENCIJE

Njemački SPD pojačao pritisak na konzervativce da podrže reforme eurozone

Merkel će se u četvrtak sastati sa Makronom

Fena

17.4.2018

Njemački Socijaldemokrati u utorak su pojačali pritisak na konzervativce kancelarke Angele Merkel da podrže prijedloge o reformi eurozone, kako je dogovoreno u njihovom koalicijskom sporazumu.

Konzervativci žele ograničiti Merkel njen manevarski prostor za reformu eurozone, navodi se u dokumentima u koje je Reuters imao uvid, što bi moglo dodatno frustrirati francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), koji će u ovoj sedmici posjetiti Berlin.

- Evropa čeka na Njemačku duže od godinu - izjavio je Karsten Šnajder (Carsten Schneider), visoki zvaničnik SPD-a, u aluziji na neuobičajeno dugi period stvaranja koalicije nakon prošlogodišnjih saveznih izbora.

- Vrijeme je da postanemo svjesni svojih odgovornosti - izjavio je Schneider za ARD televiziju.

Konzervativni poslanici trebali bi tokom dana raspravljati o eurozoni prije nego što se Makron sastane s Merkel u četvrtak.

Nacrt rezolucije za njemačke poslanike koju su sačinili vodeći članovi konzervativnog bloka kancelarke Merkel odbacuje planove Evropske komisije da se uvede konkretna pravna odredba u EU za stvaranje Evropskog monetarnog fonda (EMF).

Konzervativci tvrde da bi uspostava EMF-a, prema evropskom pravu, zahtijevala promjene u sporazumu "u konsultacijama s nacionalnim parlamentima" - što bi tražilo vremena. Oni također žele nezavisni EMF, bez evropske kontrole.

Schneider je izjavio da stvaranje EMF neće automatski značiti da će Njemačka morati plaćati više novca za ostale evropske zemlje.

Također je "potpuno jasno" da svaka mjera na pretvaranju postojećeg fonda pomoći eurozone, Evropskog mehanizma stabilnosti (ESM), neće ukinuti pravo veta nacionalnih parlamenata, dodao je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.