GLOBUS

Ruski odgovor: Hoće li Asadu isporučiti napredni raketni sistem?

Index.hr

17.4.2018

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za BBC sugerirao je da bi njegova zemlja mogla opskrbiti savezničku Siriju dalekometnim proturaketnim sistemom S-300 kako bi se branila od mogućih novih napada.

- Prije nekoliko godina odlučili smo da nećemo opskrbiti Siriju sistemom S-300 na zahtjev naših partnera. Sad ćemo razmotriti opcije kako bismo osigurali državnu sigurnost Sirije nakon ovog skandaloznog čina agresija od strane SAD, Francuske i Velike Britanije - rekao je Lavrov voditelju BBC-jeve emisije "Hardtalk". 

  Lavrov: Spremni smo na sve mjere koje bi pomogle Siriji zaustaviti agresiju 

Novinar je na to pitao Lavrova implicira li da Rusija razmatra opskrbljivanje Sirije svojim sistemom S-300, na što je ovaj odgovorio da je Moskva spremna razmotriti sve mjere kako bi pomogla Siriji zaustaviti daljnju agresiju.

 

Rusija, čije snage od 2015. učestvuju u vojnoj intervenciji na strani režima Bašara el-Asada, već ima proturaketne sisteme S-300 i S-400 u toj zemlji, ali ih zasad nije dala na korištenje sirijskim snagama.

Lavrov je intervju za BBC dao dva dana nakon vojne akcije SAD, UK i Francuske usmjerene na postrojenja za proizvodnju i skladištenje hemijskog oružja, nakon što je, prema tvrdnjama ove tri država i medicinskih organizacija na terenu, sirijska vojska izvršila hemijski napad na grad Dumu, pri čemu je poginulo oko 70 ljudi. 

Duma je u tom trenutku bila posljednji grad iz regije istočna Guta koji sirijski režim i njegovi saveznici još nisu zauzeli u svojoj ofanzivi na tu pobunjeničku enklavu. Samo nekoliko sati nakon napada, pobunjenici su prihvatili predaju, a nekoliko dana kasnije izvršena je evakuacija preostalih pobunjeničkih boraca i civila iz Dume.

Prema tvrdnjama ruskog ministarstva odbrane, sirijski protuzračni sistem oborio je čak 71 od 105 projektila trojnog zapadnog saveza, iako raspolaže samo starijim protuzračnim sistemima ruske proizvodnje kao što su S-125, S-200, Buk i Kvadrat. Pentagon pak tvrdi da sirijske snage nisu oborile nijedan njihov projektil te da je sirijska protuzračna odbrana većinu raketa ispalila tek nakon što je napad na hemijska postrojenja već bio završen.

Lavrov je u intervjuu za BBC iznio i druge kontroverzne tvrdnje, poput onih da je hemijski napad “izrežirana stvar” za koju svi dokazi “dolaze s društvenih mreža” te da Zapad ima “opsesiju s rusofobijom koja izgleda kao, znate, genocid pomoću sankcija".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.