GLOBUS

Nije bilo napada na Siriju: Lažna uzbuna aktivirala protuzračne sisteme

B92

17.4.2018

Sirijska vojska ipak nije odgovorila na zračni napad iznad Homsa, već su protuzračni sistemi aktivirani zbog lažne uzbune, pišu ruski mediji.

Sirijski državni mediji povukli su danas vijest o presretanju raketa u Homsu, centralnom dijelu zemlje, navodeći da je u pitanju "lažna uzbuna" o kršenju zračnog prostora.

U pitanju je lažna uzbuna o kršenju zračnog prostora tokom prethodne noći i zbog toga su se uključile sirene protuzračne odbrane - navela je sirijska novinska agencija Sana pozivajući se na vojne izvore.  

- Nije bilo napada na Siriju izvana - dodala je agencija koja je prva jutros prenijela vijest da je sirijska protuzračna odbrana presrela rakete iznad provincije Homs.

Ubrzo je i Pentagon saopćio da u toj oblasti nije bilo nikakve vojne aktivnosti SAD.  

Izvještaji o novim zračnim napadima stižu u danima nakon nove eskalacije situacije oko Sirije i zračnih napada SAD i saveznika, koje su oštro osudili Rusija i Sirija.

Zapadne zemlje su napale mete u Siriji nakon nepotvrđenih optužbi da su snage predsjednika Bašara el-Asada (Bashar al Assad) koristile hemijsko oružje u Dumi, posljednjem pobunjeničkom uporištu kod Damaska.  

Stručnjaci međunarodne organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), koji su u subotu pokrenuli istragu o mogućoj upotrebi takvog oružja u Siriji, saopćili su da će posjetiti Dumu za nastavak istrage.

Rusija, koja se obavezala da omogući sigurnost te misije u Dumi, saopćila je da je došlo do kašnjenja odlaska na teren iz sigurnosnih razloga jer je na putevima bila mina koja je uklonjena.  

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija ne želi ugroziti rad misije OPCW, kako su britanske vlasti to ranije navele.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.