PROTESTI

Crnci uhapšeni jer su sjeli u kafić i nisu ništa naručili

Index.hr

17.4.2018

Dvojica tamnoputih mladića uhapšena su prošle sedmice u Filadelfiji nakon što su ušli u jedan od kafića lanaca ''Starbucks'', sjeli i zatražili ulazak u toalet ne naručivši ništa. Osoblje ''Starbucksa'' odbilo je njihovu želju i tražilo da odu, što su oni odbili, nakon čega je jedan konobar pozvao policiju.

Na jednom snimku vidi se treći mladić koji tvrdi da se trebao naći s njima. Raspravljao je s policijskim službenikom nazvavši hapšenje "apsurdnim". "Što su učinili?", neprestano je ponavljao.


Kada je jedan policijski službenik odgovorio da je policija primila poziv iz kafića, mladić ga je upitao: "Zašto su pozvani? Zbog dvojice crnaca koja sjede i čekaju?" U tom se trenutku uključio još jedan svjedok rekavši: "Ništa nisu učinili. Ja sam svjedočio cijelom događaju."

Na ulicama Filadelfije okupili su se demonstranti protiv ''Starbucksa'' i njihove navodne politike rasizma.


Izvršni direktor ''Starbucksa'' Kevin Johnson objavio je u subotu izvinjenje zbog snažne negativne reakcije koju je izazvalo hapšenje dvojice mladića u njihovom kafiću.

Johnson je najavio susret s dotičnim muškarcima i izvinjenje. Utvrdio je i da je pred ''Starbucksom'' težak zadatak uvjeriti javnost kako je taj lanac kafića "snažan protivnik diskriminacije ili rasnog profiliranja".


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.