GLOBUS

Rusi opasno ometaju američke letjelice, a niko ne zna kako

NBC

17.4.2018

Ruske vojne snage aktivno pokušavaju ometati američke dronove koji lete nad Sirijom.

Ometajući njihove signale i GPS, ugrožavaju i ometaju tok vojnih operacija. Ovakvo ometanje "ozbiljno utječe" na američke operacije, no još zapravo nije jasno koliko je opasno, piše NBC.

NBC tako navodi, citirajući četiri izvora iz Pentagona, da je ometanje počelo još prije nekoliko sedmica. I to ubrzo nakon hemijskih napada sirijskog režima na područje Gute, koja je u rukama pobunjenika.

Ruske snage navodno su zabrinute da bi se SAD mogle osvetiti zbog upotrebe hemijskog oružja i zapravo ometanjem signala dronova nadaju se da će im otežati prikupljanje informacija.

Prema izvještaju, sofisticirana oprema za ometanje koju je razvila ruska vojska utječe čak i na navigacijsku opremu, a dosta dobro utječe i na šifriranu, kodiranu komunikaciju, iako zapravo kodirane poruke otežavaju ulazak u kontrolne sisteme dronova.

Odjel za odbranu odbio je komentirati jesu li se, zbog ove ruske prakse, neki dronovi i srušili ili oštetili. Nije potpuno jasno ni koji dronovi su pogođeni ili oštećeni u ovim napadima i manipulaciji, iako NBC tvrdi da tehnologija utječe na manje dronove, a ne pogađa MQ-9 Reaper ili veće.

Nameće se zaključak da ometanje, iako učinkovito, ima manji domet i veći dronovi ga jednostavno mogu nadletjeti. No, isto tako veći dronovi imaju i rezervne navigacijske sisteme i ne ovise potpuno o GPS-u poput manjih dronova, kao što su RQ-7 Shadow ili ScanEagle koje ovakvi napadi mogu pogoditi i oštetiti.

Rusko ometanje ipak u ovakvim situacijama zapravo pomaže Amerikancima da pronađu funkcionalan način da mu se suprotstave, da se od njega odbrane i tako se pripreme za pravi rat. Tako američka vojska sada već ubrzano radi na poboljšanju svog vojnog sistema, a nadaju se da u budućnosti neće toliko ovisiti o GPS-u da bi bili precizni. Dugoročno bi posljedice ometanja zapravo mogla osjetiti Rusija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.