SVIJET

Predsjednik Irana: Nemamo nikakvu namjeru napasti susjedne zemlje

Index.hr

18.4.2018

Iran nema "nikakvu namjeru napasti svoje susjede", ali će nastaviti proizvoditi "sve oružje" koje mu treba za odbranu, izjavio je u srijedu predsjednik Hasan Rohani.

- Želimo biti dobar susjed i da vi budete naši dobri susjedi - izjavio je iranski predsjednik, misleći na zemlje Bliskog istoka u govoru u Teheranu povodom Dana iranske vojske.

- Nemamo nikakvu namjeru napasti vas - kazao je on, dodajući kako Iran nema "nikakvu potrebu napasti" neku drugu zemlju.

- Mi smo velika zemlja s velikim izvorima, mi smo velika civilizirana nacija, a tokom zadnjih desetljeća ili stotina godina, Iran nije napao nijednog svog susjeda ili zemlje u svojoj regiji - dodao je Rohani.

Angažiran u Siriji na strani Bašara el-Asada i u Iraku, u ime borbe protiv "Islamske države", kao i u borbi regionalnog utjecaja sa Saudijskom Arabijom, Iran optužuje Vašington, Rijad i Zapad da destabilizira Bliski istok.

Teheran, pak, redovno optužuje Zapad da je uzrok svih zala u regiji zbog svoje "imperijalističke" politike i podrške Izraelu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.