SVIJET

U Sofiji 17. maja detaljan plan ukidanja rominga

Od specijalnog izvještača "Dnevnog avaza" iz Skoplja

S. NUMANOVIĆ

18.4.2018

- Nešto tako jednostavno kao mogućnost da slobodno, bez ograničenja, telefonirate dok ste u inozemstvo, nije samo potreba, nije ni pritisak, već veoma bitan motiv za promjene. Pozdravljam spremnost telekom operatera u regionu da razgovaraju sa mnom s ciljem smanjenja cijena i ukidanja rominga ne samo unutar zapadnog Balkana već i s EU.  

To je moj prvi i najveći kratkoročni prioritet - istaknula je komesarka za digitalno tržište Marija Gabrijel.

Veliki posao

Govoreći na prvom Digitalnom samitu zapadnog Balkana, koji je danas počeo u Skoplju, ona je istaknula da se radi o velikom, zahtjevnom i veoma kompleksnom poslu.

Preduvjet svega, istaknula je, odnosi se na maksimalnu pokrivenost svake od zemalja kvalitetnim telekom signalom.

- Nama u EU je trebalo skoro 10 godina da ostvarimo smanjenje i potom ukidanje rominga. Zato vodim proces na izradi detaljnog plana. Zajedno s operatorima, nacionalnim regulatorima i svima koji su bitni, radimo na održivom planu za smanjenje cijena i u konačnici ukidanje rominga.

Plan ćemo predstaviti  u Sofiji, na samitu zapadni Balkan - EU 17. maja ove godine - rekla je komesarka Gabrijel.

Navela je da je budućnost svih nas - digitalna. Ona je veliki motor razvoja, uvodi kategoriju svjetskog tržišta radne snage i ubrzava zapošljavanje. Time se potiče razvoj. Suština digitalizacije je, istaknula je komesarka, da život običnih građana bude bolji i jednostavniji.

Gabrijel je posebno naglasila da je EU odlučna da zajedno s državama zapadnog Balkana predano rade na procesu učlanjenja.

- To dugujemo našim građanima. Oni moraju živjeti u naprednim državama koje će im garantirati jednakost i napredak - zaključila je ona.

Premijer Makedonije Zoran Zaev naveo je da njegova država u digitalizaciji vidi priliku za napredak i razvoj.

- Naša je privreda sada u procesu velikih promjena. One se provode i na osnovama novih tehnologija i zahtjeva tržišta. Digitalna revolucija će ukloniti geografske granice, one neće imati nikakav značaj pred globalnim trendovima - istaknuo je premijer Zaev.

Državni sekretar Ministarstva ekonomije i energetike Njemačke Tomas Barejs (Thomas Bareiss) rekao je da je njegova država, kroz Berlinski proces, inicirala i održavanje prvog Digitalnog samita Balkana.

- Ovo je najizazovniji projekt današnjice. Digitalna revolucija izaziva velike promjene u našem društvu. Ona traži uključenje u svjetsko tržište rada i proizvoda. Mi kao političari, moramo biti uključeni. Moramo svojim građanima osigurati najbolje. Samit je još jedna dobra prililka za saradnju i dijalog - kazao je on.

Preveliki računi

Goran Svilanović, generalni sekretar Regionalnog vijeća za saradnju, koje je suorganizator skupa, tokom svog govora istakao je i da je došlo do značajnih smanjenja cijena rominga unutar Balkana.

Ali je upozorio i da su telekom operateri podigli cijene poziva prema EU.

- Da koristim svoj telefon kako svoj koristi komesarka Gabrijel, u Bosni i Hercegovini bih plaćao 800 eura mjesečno. To ne mogu priuštiti.

E, zato će komesarka Gabrijel u Sofiji narednog mjeseca predstaviti plan kako da se i te cijene smanje. Da nemamo tako velike račune kad zovemo iz Sarajeva u Berlin ili iz Beograda u Beč - najavio je Svilanović.

Građevinska dozvola preko interneta  

Premijeri Makedonije Zaev, Kosova Ramuš Haradinaj i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić učestvovali su u prvom panelu samita.

Moderator, generalni sekretar RCC-a, vodio je ovaj razgovor.

Zanimljivo je da je Zaev naveo da je već urađena platforma preko koje građani dobivaju građevinsku dozvolu preko interneta, kao i matični list rođenih.

- Zapad je već izmislio toplu vodu. Zašto da mi čekamo? E, mi ne čekamo, već radimo, povezani smo preko posebne platforme i pružamo usluge građanima - istakao je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.