SAMIT

Južna Koreja pokušat će dogovoriti trajni mir sa Sjevernom Korejom

Index.hr

18.4.2018

Južna Koreja namjerava iskoristiti predstojeći samit sa sjevernokorejskim čelnicima za razmatranje aranžmana o trajnom miru za Korejski poluotok, izjavio je u Seulu visoki vladin dužnosnik.

Rijetki sastanak južnokorejskog predsjednika Mun Džea-ina i sjevernokorejskog Kim Jong-una održat će se 27. aprila u pograničnom selu Panmonjumu.

Dužnosnik južnokorejske vlade rekao je da će se na razgovorima pokušati dogovoriti okončanje "neprijateljstava", kao i zamjena postojećeg sporazuma o primirju između Sjeverne i Južne Koreje novim mirovnim sistemom u koji bi bilo uključeno nekoliko strana.

Sastanak Trampa i Kima

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) također se planira sastati s Kimom i dao je naznake da bi se sastanak mogao održati početkom juna. I Južna Koreja i SAD nadaju se da će dobiti konkretna obećanja od Kima vezano za zaustavljanje sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Prema međunarodnom pravu, dvije Koreje su i dalje u ratu. Korejski rat 1950. - 1953. završio je sporazumom o primirju, a mirovni sporazum još nije finaliziran.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.