GLOBUS

Tramp nije odbio zatražiti dozvolu Kongresa za napade na Siriju

Srna

18.4.2018

Pentagon je negirao izvještaje da je predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) odbio poziv američkog ministra odbrane Džima Matisa (Jim Mattis) da traži odobrenje Kongresa SAD za vršenje zračnih napada u Siriji.

"New York Times" je prenio da je Matis vršio pritisak na Trampa kako bi od Kongresa dobio "zeleno svjetlo" pred ispaljivanje posljednjih projektila na tri mete povezane s programom hemijskog oružja sirijskog predsjednika Bašara el-Asada u petak, 13. aprila.

Prema navodima američke agencije, Matis je s Trampom održao niz sastanaka i izvršio na njega pritisak da bi dobio odobrenje Kongresa SAD, naglašavajući potrebu da se povežu vojne operacije s podrškom javnosti.

Iz kancelarije portparola Pentagona Dejne Vajt (Dana White) je saopćeno da su navodi o vršenju pritiska na predsjednika SAD "očigledno lažni".

Zvaničnik Pentagona je za AFP izjavio da nije bilo debate i da su se svi saglasili da Tramp ima dovoljno ovlaštenja da izvrši napade.

Britanske i francuske snage su tokom proteklog vikenda lansirale više od stotinu raketa s brodova i letjelica na glavna postrojenja za proizvodnju hemijskog naoružanja u Siriji.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.