GLOBUS

Svjetski mediji tvrde: Kim Jong-un koristi sestru i ženu za popravljanje imidža

AP

18.4.2018

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un se sve više pojavljuje s mlađom sestrom, jednom od zvijezda zimske olimpijade u Pyongchangu gdje je boravila kao njegov izaslanik, i ženom, nekadašnjom pjevačicom.

Izgleda kao da Kim pokušava da stavljanjem žena iz svog života u prvi plan poboljša imidž svoje vlade, piše AP, a prenose Vijesti.me.

Iako je sam Kim zasigurno jedina "zvijezda predstave" u Sjevernoj Koreji, u okviru njegove "ofanzive šarmom" značajnu javnu ulogu imaju sestra Kim Yo Jong i supruga Ri Sol Duu. Trenutak u kome se one pojavljuju na javnoj sceni nagovještava da se sjevernokorejski lider nada da će predstavljanjem svijetu nježnijeg lica režima promijeniti vanjski pogled, iako ne i unutrašnju politiku, navodi ta agencija.

To bi se moglo pokazati kasnije u aprilu, kada će se Kim po prvi put sastati s južnokorejskim predsjednikom Mun Jae-inom. Južnokorejski mediji navode da Kim planira da na samit u Demilitariziranoj zoni između Sjevera i Juga 27. aprila povede i ženu.

Ako se to desi, bit će u skladu s novim ponašanjem Sjeverne Koreje.


Ri je bila s Kimom u njegovoj iznenadnoj posjeti Kini zbog sastanka s kineskim predsjednikom Si Djinpingom (Xi Jingping) prošlog mjeseca i izgledala je prilično elegantno pored muža. Poslije sastanka s Munom, Kim bi trebalo da se sretne i s američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump) u maju i junu, što, kako navodi AP, daje mogućnost za neiscrpan izvor "klikbejt" (clickbait) vijesti - susret Ri Sol Duu i Melanije Tramp (Melania Trump).

Međutim, kako piše AP, možda još nije došlo vrijeme za to.

Odnos Sjeverne Koreje prema konceptu prve dame je prilično komplikovan. I otac i deda Kim Jong-una su imali više supruga a lični detalji članova porodice Kim je propaganda Sjeverne Koreje tretirala s najvećom diskrecijom.

Ri, ipak, djeluje kao stvorena za tu ulogu, budući da se lijepo osijeća pod reflektorima, da je staložena i obično obučena u skupu odjeću. Od malih nogu se bavila muzikom i pjevala u muzičkoj grupi "Unhasu orkestar" prije nego što se udala za Kima.

Bila je u grupi odabranih mladih žena poslatih u Južnu Koreju da navijaju za sjevernokorejski tim na šampionatu Azije u atletici 2005, što govori da je položaj njene porodice dobar. Vjeruje se da ima 28 godina, ali se malo šta drugo o njoj zna.

Dok je identitet Kimove majke, žene prethodnog sjevernokorejskog lidera Kim Jong Ila, dugo bio čuvan kao državna tajna, Kim Jong-un se sa svojom ženom pojavljivao prilično često otkako su prvi put zvanično viđeni zajedno, prilikom posjete zabavnom parku 2012. Bila je pored njega i kada je nekadašnji američki košarkaš Denis Rodman pevao rođendansku pjesmu sjevernokorejskom lideru 2014.

Nekoliko dužih odsustava su najvjerovatnije bila posljedice trudnoće. AP navodi da Kim i Ri prema izvještajima imaju troje djece iako to nikada nije zvanično potvrđeno.

Ri je ove nedjelje dobila dodatno priznanje pošto je oslovljena s "duboko poštovana prva dama".

Prema navodima južnokorejskog lista Čosun ilbo, sjevernokorejski mediji taj naziv nijesu koristili od 1974, kada je tako nazvana Kim Song , druga žena osnivača države Kim Il Sunga. Ri je prethodno bila nazivana jednostavno "drugarica Ri".

Kimova mlađa sestra je, piše AP, također na scenu izašla u velikom stilu.

Do toga je došlo u februaru, kada je postala prvi član porodice Kim koji je bio na Jugu od Korejskog rata da bi prisustvovala ceremoniji otvaranja zimske olimpijade. Tamo je ekspresno postala zvijezda.

U jednom od najznačajnijih momenata, Mun Jae-in je ustao da bi se rukovao s njom kad su sportisti sa Sjevera i Juga zajedno ušli na Olimpijski stadion.

Vjeruje se da je 30-godišnja Kim Jo Yong najbliža savjetnica svog brata, što podsjeća na odnos Kim Jong- ila i njegove sestre Kim Kyong Hui. Sadašnji lider i njegova sestra su kao djeca nekoliko godina proveli u Švicarskoj, a vjeruje se da u njene dužnosti spadaju održavanje javnog imidža i kulta ličnosti Kim Jong-una.

Prije Igara u Pyongchangu, njena javna pojavljivanja su bila izuzetno ograničena, državni mediji joj gotovo nikada nijesu pominjali ime ni objašnjavali porijeklo. Zbog toga, navodi AP, sasvim je moguće da do prikazivanja snimaka iz Pjongčanga najveći broj Sjevernokorejaca nije znao ko je ona.

To, piše AP, svakako više nije slučaj.

Njen povratak iz Južne Koreje je bio na svim naslovnim stranama, a bila je uz brata i tokom posjete južnokorejske delegacije u martu.

Sestra i žena Kim Jong - una su se u nedjelju ponovo našle u partijskim medijima, jer su dočekale visoku kinesku delegaciju i gledale izvođenje "Gizele" Kineskog nacionalnog baleta.

To je, zaključuje AP, također neka vrsta prekretnice, kao za sada jedini put da se "duboko poštovana prva dama" pojavila u državnim medijima a da na događaju kom je prisustvovala nije bio i Kim Jong - un.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.