REAKCIJE

Eurozastupnici iz Austrije protiv okupljanja u Blajburgu: Tamo slave ustaše i štete ugledu Austrije

Index.hr

Index.hr

19.4.2018

Čini se da će uobičajeni ustaški dernek, koji se svake godine u maju održava kod austrijskog gradića Blajburga, ove godine biti održan uz sve veće i sve glasnije proteste austrijske javnosti.

Nakon što je jedno udruženje pokrenulo online kampanju protiv komemoracije u Blajburgu, koju evropski mediji opisuju kao “najveći neonacistički skup u Evropi”, protiv ustaškog derneka je odlučilo istupiti i troje austrijskih europarlamentaraca. 

Eurozastupnici desno-centrističke i u Austriji vladajuće Narodne stranke (ÖVP), Otmar Karas (Othmar), socijaldemokrata Jozef Videnholcer (Josef Weidenholzer) i liberalka Angelika Mlinar su za 24. april najavili pres-konferenciju u Kući Evrope u centru Beča na kojoj će govoriti o tome kako se “na austrijskom teritoriju održava najveći fašistički skup u Evropi”. 

Okupljanje hrvatskih ustaša i neonacista pod krinkom vjerske komemoracije 

U najavi za pres-konferenciju navodi se da Austrija “svake godine u maju postaje mjesto fašističkog hodočašća na Loibacher Feldu”, te da se i više od “dvadeset hiljada hrvatskih fašista i neonacista sakuplja pod krinkom vjerske komemoracije za pale vojnike ustaške vojske”. Naglašava se da je ove godine tužna godišnjica Hitlerovog Anschlussa Austrije u nacističku Njemačku, te da tolerancija prema događaju na kojem se vijore fašističke, odnosno ustaške zastave i obilježja “nanosi štetu ugledu Austrije”.   

Troje austrijskih eurozastupnika s desnice, liberalnog centra i socijaldemokratske ljevice pridružuju se zahtjevima Židovske općine, te Dokumentacijskog arhiva austrijskog otpora (DÖW) da se ustaškom derneku kod Blajburga treba odlučno suprotstaviti. Oni tu navodnu komemoraciju opisuju u najavi svoje pres-konferencije kao “fašističku manifestaciju”.

Hrvatski sabor je pokrovitelj događaja, koji u Austriji opisuju kao "fašističku manifestaciju"

Bit će zanimljivo čuti šta će na presici reći Karas, Vindholcer i Mlinar, s obzirom na to da je i sama najava njihovog istupa prilično eksplozivna i jasna u oštroj osudi skupa na Blajburgu, koji se pritom održava pod pokroviteljstvom Sabora Hrvatske.

Hrvatski sabor, dakle, institucionalno podržava događaj koji austrijski eurozastupnici i tamošnja židovska općina opisuju kao “fašističku manifestaciju” i “najveći neonacistički skup u Evropi”. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.