GLOBUS

Dom lordova usvojio amandman protiv izlaska iz carinske unije nakon Brexita

Index.hr

19.4.2018

Dom lordova u srijedu je, prilikom rasprave o tekstu zakona o Brexitu, neugodno porazio britansku premijerku Terezu Mej (Theresa May) izglasavanjem amandmana koji dovodi u pitanje njen plan napuštanja carinske unije.

Taj amandman, koji podržavaju članovi većine laburističke opozicije i centra, usvojen je krajem poslijepodneva u gornjem domu parlamenta s 348 glasova prema 225. 

Vlada obećala napustiti carinsku uniju i jedinstveno tržište

Amandman je dio plana zakona o mogućnosti da Velika Britanija ostane u carinskoj uniji, dok se konzervativna vlada obavezala napustiti je, kao i jedinstveno tržište, kako bi mogli kontrolirati imigraciju i slobodno voditi trgovinske pregovore s ostatkom svijeta. 

Ali, razlaz u tim uvjetima neke zabrinjava zbog mogućih posljedica na privredu i mir u Sjevernoj Irskoj u slučaju uvođenja granice s Irskom. 

Članovi Doma lordova većinom su skloni Evropskoj uniji.

- To je iznimno važan trenutak. Dom lordova ujedinio se kako bi pokazao Vladi da je zadržavanje carinske unije ključ budućeg blagostanja Velike Britanije - reagirao je lider Liberalno-demokratske stranke (centar, pobornici ostanka u EU) u gornjem domu Ričard Neubi (Richard Newby).

To izglasavanje ponovo ocrtava stalne podjele unutar Konzervativne stranke u pogledu Brexita. 

I donji dom britanskog parlamenta raspravljat će o ostanku u carinskoj uniji s EU u narednoj sedmici, pojačavajući pritisak na premijerku da promijeni plan o Brexitu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.