SIRIJA

Stručnjaci OPCW-a nisu stigli do Dume

Index.hr

19.4.2018

Istraga o hemijskom napadu u Siriji jučer se našla na mrtvoj tački, a ekipa međunarodnih stručnjaka nije mogla stići do mjesta napada u Dumi iz sigurnosnih razloga, nakon što je na njih pucano pa su bili prisiljeni da se povuku.

Nakon tih navodnih napada toksičnim plinovima, u kojima je smrtno stradalo najmanje 40 osoba u Dumi, 7. aprila Vašington, Pariz i London pokrenuli su napade na položaje sirijskih vlasti što je dovelo do vrhunca diplomatskih napetosti. 

Režim Bašara el-Asada (Bashar al-Assad) negirao je svaku vezu s tim napadima, a istraga kojom bi se trebao provjeriti taj napad je neizvjesna. 

Nisu uspjeli krenuti na mjesto napada

Na traženje Asadovog režima, ekipa Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) stigla je u subotu u Damask, ali do sada nije uspjela od tamo krenuti na mjesto napada.

Režim i njegov ruski saveznik navode sigurnosne razloge, a Zapadnjaci ih optužuju da žele onemogućiti istragu. 

Kada je sigurnosna izvidnica UN-a za Dumu u utorak krenula u pregled potencijalnog mjesta napada, na njih je pucano, zbog čega su bili prisiljeni da se povuku. 

- Ekipa se vratila u Damask - naveo je generalni direktor OPCW-a Ahmet Uzumcu u saopćenju.

  - Ne znamo kada će stručnjaci moći otići u Dumu - dodao je i precizirao da će oni krenuti nakon zelenog svjetla UN-ove sigurnosne agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.