POVRATAK ODLIKOVANJA

Sirija vratila Francuskoj Asadov orden Legije časti

CDM

20.4.2018

Kabinet sirijskog predsjednika Bašara el-Asada saopćio je da je odlikovanje Legije časti, koje je Francuska 2001. godine dodijelila Asadu, vraćeno Parizu.

Kako navode, to je učinjeno poslije učešća Francuske u nedavnom zračnom napadu na sirijska vojna postrojenja.

Okruženje francuskog predsjednika Emanuela Makrona saopćilo je u ponedjeljak da Francuska namjerava pokrenuti proceduru povratka odlikovanja.

- Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova danas je zvanično vratilo državi Francuskoj, putem Rumunske ambasade u Damasku, koja predstavlja francuske interese u Siriji, odlikovanje Veliki križ Legije časti, koje je predsjednik Francuske Žak Širak dodijelio predsjedniku Asadu - navodi se u saopćenju.

Odluka o vraćanju odlikovanja donesena je poslije učešća Francuske “u agresiji zajedno sa SAD i Velikom Britanijom” na Siriju 14. aprila ove godine, dodao je Asadov kabinet.

Snage SAD, Velike Britanije i Francuske provele su zračne napade poslije optužbe da su Asadove snage 7. aprila koristile hemijsko oružje u napadu u Dumi, posljednjem pobunjeničkom uporištu kod Damaska.

- Nije časno za predsjednika Asada da nosi odlikovanje jednog režima koji je podanik Sjedinjenih Američkih Država, s kojima podržava teroriste - dodaje se u saopćenju.

Širak je odlikovao Asada 2001. godine, nakon što je naslijedio oca Hafeza elAsada kao predsjednik Sirije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.