MEDIJI

Ruski naučnik tvrdi: Proizveo sam otrov koji su dali Skripalu

Index.hr

20.4.2018

Rusija negira svoj program o hemijskom oružju, a za to vrijeme na površinu izlaze novi detalji o trovanju bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala.

Vladimir Uglev je naučnik koji je u intervjuu za BBC priznao da je pomogao da se razvije nervni agens “novičok“ kojim su otrovani Skripal i njegova kćerka.

- Cilj je bio proizvodnja mnogo moćnije supstance od nervnog agensa VX, čak i do deset puta. Mi smo to i uradili - tvrdi 71-godišnji Uglev.

Uglev je uvjeren da je ruski agent primio tek malu dozu ovog otrova.

Ove sedmice objavljeno je da je otrov dostavljen u tečnom obliku. Uglev je svjestan svoje odgovornosti.

- Ovo nisu prve žrtve koje nosim na duši. Mogao bih da nabrojim još desetak ljudi otrovanih tom supstancom - kaže Uglev, koji je radio u državnom laboratoriju u Saratovskoj oblasti na jugozapadu Rusije. Jednom je, kako kaže, i sam učestvovao u incidentu s "novičokom".

- Bio je to "novičok A-240". Tom prilikom iscurilo je na moju desnu ruku. Odmah sam je stavio u hlorovodoničnu kiselinu i oprao je peroksidom - rekao je on.

Tvrdi da su on i Skripal nastradali od istog "novičoka". Također, kaže da nije iznenađen time što Rusija negira svoju umiješanost.

- Nije problem Putina, nego društva i države. Logika ukazuje na to da iza svega stoji Rusija. Vlast se tako brzo pokušala ograditi od svega, kao razbojnik koji nešto ukrade u prodavnici – prvi će povikati da nije kriv i optužiti nekog drugog - zaključuje Uglev.

Podsjetimo, Julija Skripal puštena je iz bolnice prije deset dana, a ni njen otac Sergej više nije kritično. Policija je potvrdila da je "novičok" pronađen u njihovom domu u Solzberiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.