UOČI JUNSKIH IZBORA

Sebastian Kurz staje ukraj turskim predizbornim skupovima u Austriji

CDM

20.4.2018

Austrijska desničarska koalicijska vlada, koja se snažno protivi turskom pridruženju Evropskoj uniji, zabranit će turskim političarima da provode predizbornu kampanju na njenom teritoriju, uoči junskih izbora u Turskoj, saopćio je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayipp Erdogan) sazvao je prijevremene parlamentarne i predsjedničke izbore za 24. juni, pomjerajući tako glasanje za više od godinu. Prošle godine on je izvojevao tijesnu pobjedu na referendumu o ustavnim promjenama, kojima se predsjedniku daju veća ovlaštenja.

Upravo nakon vanrednih izbora, Turska će prijeći na novi sistem izvršnog predsjedništva, koji će povećati Erdoanovu moć.

Turski ministri, uoči održavanja referenduma o ovlaštenjima predsjednika, pokušavali su da pridobiju podršku u zemljama s velikim turskim zajednicama, kao što su Holandija i Njemačka.

Te zemlje uvele su zabrane mitinga turskim političarima, pozivajući se na sigurnosne brige te su naljutile Ankaru.

Erdoan i neki od njegovih saveznika uporedili su njemačku vladu s nacističkim režimom.

- Erdoanovo tursko čelništvo već godinama pokušava iskoristiti zajednice i ljude turskog porijekla u Evropi. Skupovi u turskoj predizbornoj kampanji u Austriji su nepoželjni i mi ih nećemo dopustiti - izjavio je Kurz za radiostanicu ORF.

Nekoliko stotina hiljada austrijskih građana su Turci ili su turskog porijekla.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.