SVIJET

Vijeće sigurnosti UN-a sastalo se u švedskom rezervatu da bi pronašlo rješenje za Siriju

Index.hr

21.4.2018

Ambasadori zemalja članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda preselili su se ovaj vikend u švedsko selo, u ozračju napetosti između Zapada i Rusije zbog sirijskog sukoba, da bi s glavnim sekretarom UN-a i njegovim posebnim izaslanikom za Siriju razgovarali o mogućim rješenjima za tu zemlju.

Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guteres (António Guterres) stigao je sredinom dana na to neslužbeno okupljanje koje se inače svake godine uobičajeno odvija u okolici Njujorka. Njegov specijalni izaslanik za Siriju Stefan de Mistura (Staffan) će im se pridružiti u nedjelju.

- I dalje smo suočeni s dubokom podjelom u pogledu Sirije, moramo naći rješenje u vezi s kršenjem međunarodnog prava tokom upotrebe hemijskog oružja - rekao je Guteres po dolasku.

Jačanje mirovnih misija

Petnaest članica Vijeća sigurnosti sastaje se u Backakri, rezidenciji Daga Hamerskjolda (Hammarskjöld), drugog glavnog sekretara u historiji UN-a, koji je umro 1961. u padu aviona u Africi u nikada razjašnjenim okolnostima.

Farma se nalazi u središtu prirodnog rezervata nedaleko od Baltičkog mora, na jugu Švedske i posjed sačinjavaju četiri krila. Južno krilo koriste švedski akademici koji dodjeljuju Nobelovu nagradu za književnost.

Hiljadama kilometara udaljeni od Njujorka i Damaska, članovi Vijeća će se baviti načinima jačanja mirovnih misija Ujedinjenih naroda, navela je švedska vlada.

Šefica diplomatije Margot Valstrom (Margot Wallström) je istaknula da se ne treba nadati rješenju sirijskog problema tokom vikenda.

Američka ambasadorica u UN-u Niki Hejli (Nikki Haley) je izrazila žaljenje zbog slijepe ulice u koju je zapalo Vijeće sigurnosti u pogledu sirijskog pitanja.

SAD, Velika Britanija i Francuska napale su 14. aprila tri lokacije u Siriji povezane sa sirijskim programom hemijskog oružja. Najvažnija je bio istraživački centar u Barzahu, za koji američki obavještajci smatraju da je učestvovao u proizvodnji i testiranju hemijskog i biološkog oružja.

Asadov režim i njegov ruski saveznik odbili su svaku odgovornost za taj napad u kojem je smrtno stradalo više od 40 osoba. Ti napadi, o kojima je odluka donesena bez rezolucije VS-a, pojačali su napetosti s Rusijom, koja je, uz Sjedinjene Američke Države, Francusku, Veliku Britaniju i Kinu, stalna članica.

Moskva je od 2011. godine 12 puta uložila veto u Vijeću sigurnosti.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.