SJEVERNA KOREJA

Reakcije na Kimovu odluku: Njemačka skeptična, Britanija optimistična

Blic.rs

21.4.2018

Objava Sjeverne Koreje da će odmah obustaviti nuklearna i raketna testiranja je korak u pravom smjeru, ali ona mora razotkriti svoj nuklearni i raketni program, izjavio je danas ministar vanjskih poslova Njemačke Hajko Mas (Heiko Maas).

- Da bismo ušli u ozbiljan politički proces ka potpunoj denuklearizaciji Sjeverne Koreje, ipak je neophodno da Pjongjang prati specifične korake i razotkrije u potpunosti svoj nuklearni program na način na koji se on može provjeriti - rekao je Mas.

Kako je dodao, taj zahtjev je "u skladu s očekivanjima međunarodne zajednice".

Britanija je danas saopćila da plan Sjeverne Koreje predstavlja "pozitivan korak", izrazivši nadu da je to znak dobrih i iskrenih namjera.

- Dugoročna posvećenost (sjevernokorejskog lidera) Kim Jong-una obustavi svih nuklearnih proba i lansiranja interkontinentalnih balističkih raketa bila bi pozitivan korak. Nadamo se da to ukazuje na pokušaj poštenog pregovaranja - saopćila je britanska vlada.

London, kako se ističe u saopćenju, "ostaje spreman na saradnju s međunarodnim partnerima da bi ostvario cilj potpune, provjerljive i nepovratne denuklearizacije Korejskog poluotoka, i to mirnim putem". 

Sjeverna Koreja saopćila je nešto ranije da od danas obustavlja testove balističkih raketa dugog dometa i planira zatvoriti poligone za testiranje nuklearnih bombi, a da će se, umjesto toga, posvetiti privrednom rastu i miru, javila je sjevernokorejska agencija KCNA. 

Kako se navodi, Sjeverna Koreja je odlučila napraviti ovakav potez u cilju održavanja "nacionalnog fokusa" i poboljšanja ekonomije. 

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un izjavio je da njegova zemlja više ne mora provoditi nuklearne probe niti testiranja interkontinentalnih balističkih raketa jer je, kako je rekao, postigla svoj cilj razvoja nuklearnog oružja, navodi KCNA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.