GLOBUS

Cijene nafte na najvišem nivou od kraja 2014.

Fena

23.4.2018

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošle sedmice, drugu sedmicu zaredom, pa se kreću oko najvišeg nivoa od kraja 2014. godine, nakon što je Saudijska Arabija poručila da želi više cijene crnog zlata. 

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 2 posto, na 74,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,5 posto, na 68,40 dolara, prenosi Poslovni.hr.

Rast cijena na najviši nivo od novembra 2014. godine ponajviše je posljedica poruka da Saudijska Arabija želi rast cijena prema 80 pa i 100 dolara za barel, što je protumačeno kao znak da Rijad ne želi mijenjati sporazum OPEC-a o smanjenoj proizvodnji, uprkos približavanju zacrtanim ciljevima.

Od januara 2017. OPEC i grupa nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjili su proizvodnju za 1,8 miliona barela dnevno da bi sveli zalihe na petogodišnji prosjek i time podržali cijene, a već neko vrijeme šalju se poruke da bi se taj dogovor trebao produžiti i na iduću godinu.

- Saudijcima i njihovim partnerima u OPEC-u trebaju više cijene da bi poboljšali fiskalne pozicije, a saudijsko je kraljevstvo pokrenulo i znatan, ali skup program reformi. Stoga bi mogli nastaviti smanjivati proizvodnju - govori Greg Mekena (Greg McKenna) iz brokerske kuće ''AxiTrader''.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.