IZVJEŠTAJI

Tramp postavio pitanje kojim je šokirao saradnike

AFP

CDM

23.4.2018

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) pitao je premijera Izraela Benjamina Netanjahua (Netanyahu) tokom telefonskog razgovora prošle godine je li mu zaista stalo do mira.

To se navodi u izvještaju koji je sinoć objavio američka novinska internet-stranica Axios.

U izvještaju se ne navodi kada se to tačno dogodilo, ali se dodaje da je više Trampovih savjetnika bilo šokirano predsjednikovim pitanjem.

Tramp je postavio to pitanje kada je saznao iz novinskih izvještaja da Netanjahu planira dodatnu izgradnju u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

- Tramp je mislio da Bibi nepotrebno ljuti Palestince - napisao je Džonatan Svon (Jonathan Swan) koristeći nadimak Netanjahua, dodavši da “tokom dužeg razgovora koji je uglavnom bio prijateljski, on je otvoreno pitao želi li ili ne Bibi istinski mir”.

U izvještaju nije zabilježeno šta je Netanjahu odgovorio na Trampovo direktno pitanje.

Bijela kuća nije porekla ovaj izvještaj, već je objasnila da Tramp i Netanjahu imaju čvrst i pozitivan odnos.

Trampova predstavnica za štampu Sara Hakabi Sanderes (Sarah Huckabee) je objasnila da Tramp ima “odlične odnose s više stranih lidera, ali to ne znači da ne može biti agresivan kada se radi o pregovorima o onome što je najbolje za Ameriku”.

Otkako je na funkciji, Tramp je stalno izražavao nadu u postizanje “sporazuma stoljeća” o miru između Izraela i Palestinca.

Međutim, od odluke da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela Palestinci odbijaju saradnju s njegovom administracijom, optužujući ga da je pristrasan u odnosu prema Izraelu i da u potpunosti prihvata pozicije Netanjahua.

Trampova administracija se javno distancirala od Netanjahua u jednom slučaju početkom ove godine kada je porekla njegove tvrdnje da je razgovarao o aneksiji naselja s američkom administracijom.

Osim toga, nije kritizirala Izrael za izgradnju u naseljima i dala mu je punu javnu podršku u svjetlu najnovijih događaja na granici pojasa Gaze, konstatiraju izraelski mediji.

Ipak, u januaru je Tramp na Twitteru napisao da bi Izrael “morao platiti više” za priznanje Jerusalema da Palestinci nisu odlučili da bojkotiraju njegovu administraciju zbog te odluke. 

Nije bilo jasno na šta je aludirao. Detalji mirovnog plana na kome njegova administracija već dugo radi nisu objelodanjeni.

U nedjelju je najavljeno da će Trampova kćerka Ivanka i njegov zet Džared Kušner (Jared Kushner), koji su oboje njegovi savjetnici, predstavljati, kako se očekuje, administraciju SAD na otvaranju Američke ambasade u Jerusalemu u maju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.