UPOZORENJE

Još jednom razlislite prije putovanja u Nikaragvu

Stejt department: Američke diplomate napustile su Nikaragvu

S. N.

23.4.2018

Stejt department upozorio je građane Sjedinjenih Američkih Država da još jednom razmisle, prije nego krenu na put u Nikaragvu.  

Od četiri nivoa nesigurnosti, Stejt department je na 3. nivo podigao ocjenu o situaciji u ovoj latinoameričkoj državi. Kao razlog naveli su „kriminalne i građanske nemire“.

Navedeno je i da je danas naređeno da svo diplomatsko osoblje SAD i članovi njihovih porodica napuste Nikaragvu.

- Političke demonstracije i okupljanja građana svakodnevni su. Neki od protesta zvršeni su s žrtvama, među kojima ima i mrtvih – navodi se u saopćenju.

Dodaje se i da demonstracije izbijaju bez ili s vrlo malo prethodnih najava ili upozorenja. Policija u okršaju s protestantima koristi suzavac, papar sprej, gumene metke, pa i pravu municiju. Demonstracije često završavaju i s paljevinom i pljačkom, te žestokim sukobima s policijom u kojima se koriste i palice, lanci, kamenice, pa i oružje.

Stejt department ističe i da je moguće da dođe do nedostatka vode i hrane, a ona je isključena na aerodromu u glavnom gradu Nikaragve, Managvi.

Amerikanci se upozoravaju da nipošto ne koriste javni saobraćaj, a još manje da se voze mototaksijima ili ulaze u klubove za odrasle, zbog sve izraženijeg kriminala.

Onima koji ipak odluče otići u Nikaragvu sugerirano je da budu maksimalno oprezni i napuste zemlju čim ocijene da u njoj više ne trebaju biti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.