GLOBUS

Dvojica lidera: Tramp i Makron posadili hrast ispred Bijele kuće

Fena

24.4.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) i francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) su, kako prenosi AP, prije nego što počnu razmatrati goruće teme, prvo odlučili opustiti se na specijalnoj večeri, sa suprugama.

Dvojica predsjednika i dvije prve dame su helikopterom otišli na planinu Vernon nedaleko od glavnog grada i, uz velike mjere sigurnosti, večerali uoči današnjih zvaničnih razgovora o nuklearnom sporazumu s Iranom, trgovinskom sporu, situaciji u Siriji i odnosima dvije države.

Makron je jučer stigao uz najviše državne počasti u trodnevnu posjetu koja potvrđuje snažne veze, a Makron, koji je često u kontaktu s američkim predsjednikom, na globalnom planu postao je neka vrsta specijalnog tumača Trampove često neshvatljive vanjske politike.

- Ovo je velika čast i vrlo važna državnička posjeta u trenutnim okolnostima – rekao je Makron pri slijetanju u američku vojnu bazu kod Vašingtona.

Makron i Tramp se, i pored dobrih odnosa, ne slažu o mnogim pitanjima i francuski predsjednik je u prvom redu u misiji spašavanja nuklearnog sporazuma s Iranom, koji Tramp želi promijeniti, a Iran se protivi tome.

Tramp i Makron su posadili i drvo u dvorištu Bijele kuće prije odlaska na večeru. Hrast je poklon Makrona Trampu. Tramp je nakon večere rekao da je "bila fantastična", dok su saradnici Makrona saopćili da su razgovarali o ekonomiji i predstojećim izborima u SAD.

Danas se nastavlja posjeta francuskog predsjednika Makrona sastankom s Trampom u Bijeloj kući.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.