POSJETA

AP: Neobična večera bračnih parova Tramp i Makron

Agencije

24.4.2018

Predsjednici SAD i Francuske Donald Tramp (Trump) i Emanuel Makron (Emmanuel Macron), te njihove supruge Melanija i Brižit (Briggite), ukrcali su se na helikopter i odletjeli za Maunt Vernon.

Kako piše AP, u nastojanju da uspostave vezu prije državničkih razgovora, predsjednici SAD i Francuske, Donald Tramp i Emanuel Makron, za početak Makronove posete SAD izabrali su "sve, samo ne obični" sastanak u četvoro sa suprugama, u kući prvog američkog predsjednika Džordža Vašingtona.

Privatna večera u kući prvog američkog predsednika i komandanta Revolucionarnog rata, čiji je savez sa Francuskom imao ključnu ulogu u pobjedi nad Britancima, održava se dan prije nego što će Tramp i Makron "sjesti da razgovaraju" o nizu tema, koja uključuju sigurnost, trgovinu i iranski nuklearni sporazum.

Makron je ranije u ponedeljak stigao u državnu posjetu Vašingtonu, a očekuje se da će u fokusu njegovih razgovora sa Trampom biti razilaženja SAD i EU o nuklearnom sporazumu sa Iranom, situacija u Siriji i trgovina.

- Ova posjeta je veoma važna u našem sadašnjem kontekstu, sa toliko mnogo neizvjesnosti, problema i, ponekad, prijetnji, rekao je Makron, po dolasku u Vašington, gdje će boraviti u trodnevnoj posjeti.

Reuters navodi da je Makron u nekoj vrsti spasilačke misije iranskog nuklearnog sporazuma, koji je Tramp rekao da će poništiti osim ukoliko evropski saveznici ne isprave do sredine maja, kako je rekao, njegove "užasne mane".

Riječ je o prvoj državnoj posjeti čiji je Tramp domaćin, otkako je došao na vlast u januaru 2017. godine.

Danas će Tramp i Makron imati glavne radne aktivnosti tokom sastanaka u Bijeloj kući, predviđena je i zajednička konferencija za novinare, a na kraju dana - prva zvanična večera sa šefom strane države u Bijeloj kući koju Tramp priređuje otkako je izabran za predsjednika.

Melanija Tramp odlučila je da za tu priliku posluži jagnjetinu sa džambalajom od karolinske riže, spremljenu na njuorleanski način. Za desert je planiran kolač od nektarina i sladoled, dok će se, kao "primjer historijskog prijateljstva" Francuske i SAD, služiti američka vina.

U srijedu će se Makron obratiti na zajedničkom zasjedanju Kongresa SAD, i to baš na dan kada se, prije ravno 58 godina, šef francuske države, general Šarl de Gol (Charles de Gaulle), obratio američkom Kongresu.

Britanska agencija navodi da je "malo vjerovatno" prijateljstvo između Makrona i Trampa počelo prije godinu dana u Belgiji "više nego čvrstim" rukovanjem.

Dok su drugi evropski lideri ostali na izvjesnoj distanci sa Trampom, Makron se prilično trudio da ostane blizak američkom predsjedniku i često je sa njim razgovarao telefonom, primjećuje Reuters.

Makron, inače, pokušava da spase nuklearni sporazum koji su SAD i još pet svjetskih sila postigle 2015. sa Iranom, a koji je Tramp najavio da će raskinuti ukoliko ga evropski saveznici ne osnaže do sredine maja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.