GLOBUS

Austrijska crkva protiv ustaškog derneka: Distanciramo se od fašizma

Index.hr

24.4.2018

Kako se bliži “najveći skup neonacista u Evropi”, odnosno crkvena komemoracija za ubijene ustaše kod Blajburga u maju 1945., koja već godinama figurira kao ustaški dernek, tako su sve glasniji glasovi u Austriji koji traže da se ovaj događaj zabrani. Kritikama se pridružio i koruški katolički biskup Alois Švarc (Schwarz). 

“Paravojne uniforme, fašistički suveniri, hitlerovski pozdravi i ratne pjesme - sve to je dio folklora tzv. ustaškog skupa u Koruškoj kod Blajburga. Hrvatski ustaški režim bio je na vlasti od 1941.-1945., i to kao saveznik Hitlerove Njemačke, a u NDH su, također, postojali rasni zakoni i koncentracijski logori. Ono što se svake godine na Loibaher (Loibacher) Feldu u Koruškoj organiziralo službeno kao crkvena komemoracija za žrtve iz Drugog svjetskog rata, sve se više razvilo u međunarodno okupljanje ekstremnih desničara. Kritike su sve glasnije, ali se čini da to neće promijeniti činjenicu da se 12. maja manifestacija opet održava, ako se ne pronađe način da se sve to zaustavi”, jutros je izrečeno u Morgenjournalu ORF-a, glavnoj jutarnjoj radijskoj informativnoj emisiji u Austriji. Tako je najavljen duži prilog i razgovor s koruškim županom Peterom Kaiserom, koji je pokrenuo inicijativu da se ustaški dernek na Blajburgu ili zabrani ili temeljito očisti od svojih filoustaških i profašističkih momenata, piše Index.hr.

Ističe se da skup na Blajburgu organizira hrvatska Katolička crkva, te se navodi da mu se suprotstavlja Dokumentacijski arhiv austrijskog otpora (DÖW,) kojem je predsjednik bivši austrijski ministar finansija Rudolf Edlinger. On u prilogu RF-a zahtijeva zabranu skupa na Blajburgu: “To je pitanje političke higijene.” Navodi se da se na skupu na Blajburgu “pod plaštom crkvene manifestacije promovira fašističko razmišljanje”, te poziva austrijsku Katoličku crkvu da reagira kod svojih kolega svećenika u Hrvatskoj. Austrijska policija pak ističe da ustaško znakovlje, prema Zakonu o zabrani nacističkih simbola, nije zabranjeno u Austriji, ali najavljuje da će ove godine biti s još više ljudi prisutna na skupu, te da će sve biti i snimano.

Koruški župan Kaiser poziva da se na državnom nivou pooštre zakoni koji bi omogućili zabranu skupa na Blajburgu. Novinarka ORF-a pitala je Kaisera ima li “išta politički strašnije od hitlerovskog pozdrava, kakav se redovito može vidjeti na tom skupu”, a on je odgovorio da nema. “Zato sam i iskoristio priliku svog inauguracijskog govora župana da upozorim na ovu temu. Raduju me reakcije koje su došle od udruženja civilnog društva i eurozastupnika, no za sada me državne vlasti kojima sam se pismeno obratio i dalje ignoriraju”, odgovara župan Kaiser i dodaje da bi ustaško znakovlje trebalo i u Austriji zakonski zabraniti. Kaiser ističe da se u međuvremenu od neprimjerenih aspekata skupa ogradila i Katolička crkva u Koruškoj, koju predvodi biskup Alois Švarc.

Doista, koruška Katolička crkva je ovih dana objavila saopćenje o skupu na Blajburgu, u kojem se ističe da se “distancira od svih ekstremno desnih i fašističkih događaja u okruženju komemoracije”, te poziva svoje kolege iz Hrvatske da paze kako se tokom vjerske komemoracije provode sljedeće mjere: zabrana političkih govora u okviru svete mise, odustajanje od nošenja političkih transparenata, plakata, znakovlja, uniformi ili uniformama slične odjeće, zabrana podizanja šatora za prodaju ili podjelu alkohola.

Koruška Katolička crkva napominje kako je o svemu pismeno kontaktirala Katoličku crkvu u Hrvatskoj, te da o pridržavanju tih zahtjeva ovisi njihov budući blagoslov u vezi s manifestacijama na Blajburgu.

U Austriji svi ističu kako se skup na Blajburgu razvio u proustaški uz dozvolu organizatora, a to su Počasni blajburški vod i hrvatska Katolička crkva, a nakon saopćenja biskupa Aloisa Švarca jasno je da se to više neće tolerirati. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li i kako hrvatski biskupi reagirati na poruke svog austrijskog kolege, ili će nastaviti njegovati svoje tvrdolinijaške stavove.

Župan Kaiser je za ORF najavio da “ruku pod ruku s Crkvom želi postići da se u Koruškoj više ne događa takva manifestacija koja na nas baca negativno svjetlo”, što sugerira da će lokalna politika definitivno nastaviti sa svojim pritiskom na biskupa Švarca da nastavi intervenirati kod hrvatskih biskupa, koji bi skup na Blajburgu trebali dovesti u red.

“Nacistički simboli nam u Austriji i Evropi ne trebaju”, poručio je na pres-konferenciji u povodu okupljanja na Blajburgu austrijski konzervativni europarlamentarac Otmar Karas (Othmar Karas). On je s kolegama Josefom Vajdenholcerom (Josefom Weidenholzerom) (SPÖ) i Angelikom Mlinar (liberalni NEOS) jučer u Beču održao zajedničku presicu, na kojoj su pozvali da se “prestane s fašističkim i desno-ekstremističkim provokacijama” u vezi sa skupom na Blajburgu.

Austrijski mediji podsjećaju da je Hrvatska pokrovitelj i finansijer problematičnog okupljanja. “Nije komemoracija sama po sebi problem, nego to što se nju zloupotrebljava”, navodi eurozastupnik Karas, te pledira da se na evropskom nivou postigne konsenzus o zabrani fašističkih simbola. Karas je rekao i da podržava održavanje okruglog stola koji bi se pozabavio komemoracijom i (poslije)ratnim zločinima.

Eurozastupnica Mlinar je naglasila da se “mora reagirati”, jer je skup na Blajburgu, koji “predstavlja neželjeno povezivanje nacionalnih i crkvenih snaga”, narastao do “zabrinjavajućih dimenzija”.

Skup na Blajburgu je tako postao još jedan veliki vanjskopolitički problem za Hrvatsku, koja ga preko Sabora i finansira. U austrijskom društvu se očito stvara kritična masa protiv problematične komemoracije, te je jasno da kritičari neće odustati od svoje namjere da isposluju zabranu ili posve novu, austrijskoj javnosti prihvatljivu verziju ovog događaja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.