KONGO

I kamen bi zaplakao: Ovo je najjezivija fotografija u historiji ljudskog roda

Espreso.rs

24.4.2018

Slobodna država Kongo je bila korporativna država koju je "posjedovao" belgijski kralj Leopold II, jedan od najvećih zlotvora u mračnoj historiji čovječanstva.

Leopold II je za 23 godine svoje vladavine masakrirao 10 miliona Afrikanaca, sjekući im šake i stopala, kao i genitalije, bičujući ih do smrti, izgladnjivajući ih prisilnim radom i spaljivajući njihova sela.

Posebno je poražavajuća činjenica da Leopoldova noga nikad nije ni kročila u Kongo, ali njegova administracija ostaće zapamćena kao jedan od najvećih skandala na početku 20. vijeka.

U Kongu je osnovana ABIR kompanija za proizvodnju gume. Evropa se bogatila zahvaljujući ropskom radu Afrikanaca, koji su imali dnevnu kvotu koju su morali da ispune. U suprotnom, slijedila je kazna.

Pošto su kvote bile nerealne, plaćane su u odsječenim šakama. Nekada su ih sjekli vojnici Leopolda II, nekada i sami Afrikanci. Zabilježeni su i slučajevi kada su afrička sela ratovala jedna protiv drugih kako bi prikupili dovoljno šaka. A svaka pobuna je gušena strahovitim nasiljem. Upadali su u sela i ubijali sve - muškarce, ženu i djecu, a onda bi njihova tijela objesili u obliku krsta.

Sve ove užase zabilježila je jedna hrabra i nevjerovatna žena, Elis Silej Haris. Ona je bila jedna od prvih fotoreportera, koja je svojom kamerom uspjela da zabilježi i dokumentuje horore koje čovječanstvo mora da pamti.

Bila je jedna od prvih koja je fotografiju iskoristila za kampanju borbe za osnovna ljudska prava. Ovo je jedna od najjezivijih koju je načinila.

Na fotografiji je muškarac po imenu Nsala, koji posmatra odsječene udove onih koje je volio:

- Nije uspio da postigne zadatu kvotu ovog dana pa su Belgijanci odsjekli ruke i stopala njegove kćerke. Njeno ime bilo je Boali. Imala je pet godina. Ubili su je. Ali tu nije bio kraj. Ubili su i njegovu ženu. Ali ni to im nije bilo dovoljno, nisu postigli ono što su htjeli, pa su pojeli Boali i njenu majku?! A njemu su onda pokazali ostatke nekada živih tijela njegovog djeteta koje je volio. Njegov život je uništen. Već je bio uništen činjenicom da služi za njih, ali ovo ga je dokrajčilo. Sva ova prljaština se događa zbog jednog čovjeka, čovjeka koji živi hiljadama kilometara daleko, preko okeana, koji se nije dovoljno obogatio, pa je proglasio ovu zemlju svojom, a ove ljude slugama njegove pohlepe. Leopold nije ni pomišljao da su afrička djeca, žene i muškarci stvoreni od iste ruke koja je stvorila njegovu lozu evropskog plemstva - napisala je Haris uz fotografiju.

Kada god se pitate zašto je Zapad toliko razvijen i kako se obogatio, sjetite se ovoga. Ovo je samo jedan od niza užasa koje su Evropljani donijeli u Afriku. Kontinent koji i danas potresaju ratovi, bolesti i glad nikada nije ni imao šansu.

I dan danas narod Afrike pati zbog zla koje je evropski čovjek pustio među njihovu plodnu i bogatu zemlju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.