SAD

Tramp zaprijetio iranskim vlastima: Ako ponovo ožive nuklearni program, imat će još više problema

Index.hr

25.4.2018

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je da želi raditi na novom sporazumu s Iranom, koji bi za pregovaračkim stolom okupio predstavnike zemalja iz regije.

Makron, koji boravi u trodnevnoj službenoj posjeti SAD, rekao je da ne želi odustati od postojećeg sporazuma, nego "izgraditi nešto novo što će uključiti sve što nas zabrinjava".

Kazao je da su ga razgovori s američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump) naveli da vjeruje da se pruža mogućnost za novi smjer u pogledu iranskog sporazuma, na čijem revidiranju Tramp već dugo insistira.

Makron kaže da na tome treba raditi s Rusijom i Turskom

- Smatram da razgovori koje smo vodili omogućuju otvaranje puta za novi sporazum - rekao je Makron, dodajući da bi želio da se u to uključe "regionalne sile" zajedno s Rusijom i Turskom.

Sadašnji sporazum može se smatrati jednim "potpornim stupom", a treba dodati još tri, rekao je Makron na zajedničkoj pres-konferenciji s Trampom.

Ostali bi pokrili iranske nuklearne ambicije izvan okvira sadašnjeg sporazuma, iranski program balističkih raketa i politička rješenja za suzbijanje aktivnosti Irana u Siriji, Libanu i Jemenu.

Prema njegovim riječima, širi sporazum pozabavio bi se "cijelom situacijom u regiji" i bio bi jedini način da se tamo "donese stabilnost". Također bi odagnao Trampovu zabrinutost i kritike na postojeći sporazum.

Tramp bi mogao pristati na snažniji sporazum

U odgovoru na Makronov prijedlog Tramp je kazao da bi mogao pristati na novi sporazum ako on bude dovoljno snažan.

Tramp je upozorio Iran ranije u utorak da ne nastavlja s prijetnjama o ponovnom aktiviranju svog nuklearnog programa, u trenutku kada se on i francuski predsjednik bore da pronađu dobar temelj za očuvanje iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Tokom sastanka s Makronom u Ovalnom uredu Tramp je s prezirom govorio o nuklearnom sporazumu koji je ispregovarao njegov prethodnik, bivši američki predsjednik Barak Obama (Barack), čiji je cilj spriječiti Iran da razvije nuklearno oružje.

Iranske su vlasti nedavno izvijestile da će ponovno aktivirati nuklearni program ako sporazum propadne, a visoki iranski dužnosnik u utorak je kazao da bi Teheran, ako Tramp odbaci dogovor, mogao izaći iz sporazuma.

- Ako ponovo ožive svoj nuklearni program, imat će više problema nego što su ih imali ikad prije - upozorio je Tramp.

Sporazum je nazvao "užasnim dogovorom koji je bio potpuno bezuman" jer ne sadrži odredbe o balističkim raketama ni o iranskim aktivnostima u sukobima u područjima poput Sirije ili Jemena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.