GLOBUS

Pod hitno izbaciti iz stranke korumpirane u Vijeću Evrope

Dol: Dao nalog svim članicama EPP

S. N.

25.4.2018

Snažno pozivam sve članice grupacije Evropske narodne stranke (EPP) da odmah ili opozovu ili suspendiraju sve političare čija su se imena našla u izvještaju o korupciji u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PACE) – napisao je predsjednik ove političke grupacije Žozef Dol (Joseph Daul). 

Ne krijući emocije zbog činjenice da je najmanje 10 poslanika EPP-a u najstarijoj evropskoj instituciji podmićeno, Dol je u pismu upućenom strankama – članicama EPP-a - naveo da „nakon 30 godina bavljenja politikom, žalostan sam i bijesan dok čitam imena političara u ovom izvještaju“.

Nezavisna istražna komisija, koju je PACE formirao prošle godine, ustanovila je da su poslanici EPP-a primali mito u obliku novca i luksuznih poklona od Azerbejdžana, kako bi radili u korist ove države.

Dol je pohvalio rad istražitelja, te istaknuo da „naši građani biraju političare koji će im služiti i štititi njihove interese, a ne nešto suprotno“.

On je istaknuo da stranke, članice EPP-a, moraju djelovati neodložno i postupiti prema nalazima nezavisne komisije PACE-a.

- Svi koji su prekršili Etički kodeks i nisu radili u skladu s principima EPP-a, moraju biti sankcionirani. Stranke neodložno moraju poboljšati transparentnost i obnoviti ugled među svojim članovima i biračima. Također, naša je obaveza da uradimo sve što je u našoj moći, kako bi smo obnovili ugled PACE-a. To je tijelo čuvar ljudskih prava, demokratije i promotor mira u Evropi – napisao je Dol.

Najavio je i da će EPP na svom kongresu u novembru ove godine, koji će se održati u Helsinkiju, usvojiti odluke o formiranju Etičkog komiteta, te donijeti statut koji će važiti kako za krovnu,tako i sve članice EPP-a na svim nivoima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.