GLOBUS

Poljubac za kraj: Makron iz Vašingtona otišao u stilu superzvijezde

CdM

26.4.2018

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) napustio je Vašington kao superzvijezda, bez obzira na to je li ubijedio američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da ostane u Siriji, ističe AP.

Makron je poboljšao svoj globalni status stojeći rame uz rame s američkim predsjednikom, kojeg je napao u govoru u Kongresu, braneći sopstvenu viziju svjetskog poretka, navodi američka novinska agencija.

Prema navodima radiokomentatora RTL-a Olivija Mazerola, francuski predsjednik je prošao test, dok list "Parisienne" ističe da se pozicije dvojice državnika o Bliskom istoku i klimatskim promjenama nisu promijenile.


Kako je naveo AP, intimnost između dvojice predsjednika, uključujući Trampov komentar na navodnu Makronovu perut, izazvali su nakratko podsmijeh na društvenim mrežama, ali fokus je, ipak, bio na suštini posjete.

Makron je branio svoju strategiju prijateljstva s Trampom, iako ga drugi lideri doživljavaju kao opasnost međunarodnom svjetskom poretku, piše američka agencija.

AP navodi da je to dio njegove strategije prema svjetskim liderima od ruskog predsjednika Vladimira Putina, preko iranskog predsjednika Hasana Rohanija i njegov argument je da je mnogo produktivnije biti u kontaktu s ljudima poput Trampa nego odbacivati ih.

Nakon kritika iznesenih na Trampovu politiku u govoru u Kongresu, piše AP, postojao je rizik da se Tramp „okomi“ na njega neprijatnim tvitom, međutim, Makron je rekao da je njihov odnos na personalnom i nacionalnom nivou izuzetan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.