SAMIT

Kim: Sada počinje nova historija: doba mira, od početne tačke historije

Index.hr

27.4.2018

Čelnici dvije Koreje, sjevernokorejski Kim Jong-un i južnokorejski Moon Jae-in, završili su prvi krug razgovora, koji je kao prvi summit te dvije zemlje nakon deset godina počeo u petak ujutro u demilitariziranoj zoni na samoj granici između dvije Koreje, saopćio je predsjednički ured Južne Koreje.

Kim i Moon će sastanak i razgovore nastaviti poslijepodne, a nakon što odvojeno ručaju, prije čega se Kim vratio u sjeverni dio Koreje u crnoj limuzini s tjelesnim čuvarima koji su okruživali vozilo dok je prolazio preko granice.

Prije poslijepodnevnog kruga razgovora, dvojica čelnika će zasaditi spomen-stablo na crti razgraničenja kao simbol mira i napretka. Na mjesto susreta Kim i Moon su stigli odvojeno u pratnji svojih saradnika i osiguranja, a potom je Moon Kima simbolično i dočekao na crti razgraničenja između dvije zemlje.


Nakon rukovanja uz osmjehe i fotografiranja prvo s jedne, a potom i s druge strane te crte, dva su se čelnika pješice uputila crvenim tepihom prema trgu u selu Panmunjom okruženi počasnom gardom. Potom je uslijedilo zajedničko fotografiranje sa suradnicima, te su Kim i Moon ušli u Kuću mira gdje se Kim upisao u Zlatnu knjigu u prisutnosti Moona.

Tom je prilikom Kim u Knjigu napisao: "Sada počinje nova historija: doba mira, od početne tačke historije".

Potom su ušli u prostoriju gdje će razgovarati. Kim je prvi sjevernokorejski čelnik koji je došao u južnu Koreju nakon završetka Korejskog rata prije 65 godina. Televizijske snimke uoči susreta prikazivale su i brojne demonstrante protiv summita koji su se okupili u blizini granice, a stotine prosvjednika okupljalo se od ranog jutra i u središtu Seula kako bi protestirali ili podržali samit.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.