RAST AMAZONA

Najbogatiji čovjek na svijetu za dan zaradio 12 milijardi dolara

Agencije

27.4.2018

Američki div u segmentu internet trgovine Amazon u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario porast prihoda od 43 posto, na 51 milijardu dolara, potaknut rastom internetske kupovine u SAD-u.

Također, Amazon je više nego udvostručio neto dobit, a tokom tri mjeseca do kraja marta porasla je na 1,6 milijardi dolara, sa 724 miliona dolara u istom razdoblju prošle godine.

Zbog tog je rasta Džef (Jeff) Bezos u samo jednom danu postao bogatiji za 12 milijardi dolara kako piše Bloomberg te sada vrijedi 134 milijarde dolara, čime je uvjerljivo najbogatiji čovjek na svijetu.

Tvrtka se nedavno našla na meti američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), koji tvrdi da Amazon ne plaća dovoljno poreza.

Također, tvrdio je da Amazon potkrada američku poštu US Postal Service koja, kaže Tramp, gubi prosječno 1,50 dolara za svaki paket koji isporučuje za Amazon.

Analitičar financijske kuće Wedbush Securities Majkl Pahter (Michael Pachter) izjavio je za Reuters da je uspjeh Bezosa njegova najbolja moguća osveta američkoj administraciji zbog prijetnji oko poreza na prodaju i neplaćanja dovoljnog i fer udjela.

Amazon je izvijestio da su prihodi od prodaje iz poslovanja u Sjevernoj Americi porasli na 30,7 milijardi dolara, u usporedbi s 20,9 milijardi dolara u prvom tromjesečju prošle godine.

Time je dobit skočila na 1,1 milijardu dolara, u odnosu na prethodnih 596 miliona dolara.

Također, Amazon Web Services, platforma za "cloud" poslovanje koju koriste brojne velike tvrtke, u prva je tri ovogodišnja mjeseca ostvarila dobre rezultate.

Međutim, u međunarodnom poslovanju, dok je prodaja skočila na 14,8 milijardi dolara, gubici su porasli na 622 miliona dolara, u odnosu na 481 miliona dolara u istom razdoblju lani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.