DIPLOMATIJA

Za mir u Koreji najviše je zaslužan Donald Tramp

Index.hr

28.4.2018

Američki stručnjaci i južnokorejska ministrica vanjskih poslova izjavili su da je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) velikim dijelom zaslužan za sastanak dviju Koreja.

Južnokorejski predsjednik Mun Džae-in (Moon Jae-in) i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un obećali su da će raditi na denuklearizaciji Korejskog poluotoka i službenom proglašenju kraja Korejskog rata do kraja godine.

Stručnjaci za nacionalnu sigurnost, pa čak i južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova, odaju priznanje Trampu zbog održavanja historijskog sastanka, piše CBS News. Ranije je južnokorejski ministar vanjskih poslova Kang Kyung-wha za CNN izjavila da je “Tramp velikim dijelom zaslužan za dovođenje Kima do pregovora”.

- Smatram da predsjednik zaslužuje priznanje za to što smo stigli ovako daleko. Nijedan predsjednik nije stavio toliki pritisak na Sjevernu Koreju kao Donald Tramp i to je dobra stvar - izjavio je Majkl Morel (Michael Morell), CBS-ov viši saradnik za pitanja nacionalne sigurnosti.

Morel je radio za CIA-u više od 30 godina. Također je izjavio da rezultat sastanka dviju Koreja nije iznenađujući.

- I Sjeverna i Južna Koreja očajnički žele održavanje susreta Kima i Trampa, zar ne? Zato su željeli da njihov sastanak bude pozitivan - zaključio je Morel.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.