ŠPANIJA

Migrant na gumi od kamiona pokušao prijeći Gibraltarski moreuz

Daily Mail

28.4.2018

Španske pomorske službe spasile su jednog migranta koji je na gumi od kamiona pokušao proći Gibraltarski moreuz i domoći se Evrope.

Šokantne fotografije osvanule na društvenim mrežama pokazuju čovjeka koji leži preko plutajuće unutrašnje gume kamiona usred okeana, prenosi Daily Mail.

On je prvi put primijećen 10 kilometara od obale Punta Karnero u španskom gradu Algekiras. Migrant, koji nije imenovan, potom je odveden u luku Tarifa u španskoj autonomnoj pokrajini Andaluzija i nalazi se u dobrom zdravstvenom stanju.

Gibraltarski moreuz povezuje Atlantski okean i Sredozemno more, a istovremeno odvaja Evropu od Afrike. U najužem dijelu širok je 14 kilometara što migranti imaju na umu kada pokušavaju da stignu u Evropu.

Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije, više od 22.400 ljudi stiglo je u Španiju do ljeta prošle godine, što je tri puta više nego 2016. Na putu je umrlo oko 220 ljudi.

Ove godine u Španiju je stiglo najmanje 3.778 migranata, a više od 180 je izgubilo život, pokušavajući da prijeđe Mediteran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.