KRALJ ALUMINIJUJMA

Oleg Deripaska pristao da se povuče iz Vijeća direktora kompanije "En plus"

CdM

28.4.2018

Ruski biznismen Oleg Deripaska, poznat kao “kralj aluminijuma“, prihvatio je da napusti Vijeće direktora kompanije "En plus".

On se saglasio da na čelo kompanije budu postavljeni novi, nezavisni direktori. 

Podsjetimo, Vašington je uslovio ruskog “kralja aluminijuma“ Olega Deripasku, većinskog vlasnika “Rusala“, ukidanjem sankcija ukoliko se odrekne kontrole nad kompanijom koja svjetskom tržištu isporučuje šest posto ukupne količine aluminijuma.

Nakon serije razgovora s predsjednikom Vijeća direktora kompanije, lordom Gregom Barkerom, Deripaska se u cjelini saglasio s njegovim prijedlogom da smanji svoj udio u kompaniji ispod 50 posto, saopćeno je iz “En plus“. 

Globalne hartije od vrijednosti “En plus“ počele su da rastu nakon odluke Deripaske da smanji svoj uticaj u ovoj kompaniji, a akcije “Rusala“ porasle su za 0,73 procenta, saopćila je Moskovska berza.

Međutim, kako je saopćilo Ministarstvo finansija SAD, smanjenje udjela Deripaske u kompaniji “En plus“ ne predstavlja bezuslovnu osnovu za isključivanje ove kompanije sa sankcionog spiska. 

Deripaskina kompanija najviše je stradala od uvođenja novih američkih sankcija Rusiji 6. aprila. “Rusal“ je izgubio gotovo polovinu svoje vrijednosti. Sankcije protiv Deripaske i više od 20 ruskih biznismena i zvaničnika uvedene su u pokušaju da se kazni Moskva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.