GLOBUS

Prve dame Korejskog poluotoka bile su pjevačice

CdM

28.4.2018

Na prvi pogled dvije korejske prve dame, koje su juče prisustvovale svečanoj večeri nakon historijskog sastanka korejskih lidera, imaju vrlo malo zajedničkog.

Kimova dvadesetsedmogodišnja supruga Ri Sol Džu potiče iz izolovanog dijela Sjeverne Koreje, a supruga južnokorejskoga predsjednika Mun Džae Ina (Moon Jae-in), Kim Jung-Suk (63), rođena je na kapitalističkom jugu, ali obje dijele strast prema muzici.

Obje su, prenose mediji, prije udaje bile profesionalne pjevačice.

Kimova supruga navodno ima 27 godina i potiče iz porodice ljekara iz Pjongjanga koja je dio sjevernokorejske političke elite. Brojni izvori tvrde kako je cijeli život odgajana da mu bude supruga.

Srednju školu je završila u Pjongjangu, a muziku je studirala u Kini, što nije neobično budući da je poznato da je Kim velik obožavalac plesa i pjesme, a u ženama vidi nekog “čija je dužnost da ga zabavlja”.

Donedavno je bila dio orkestra Unhasu i imala nekoliko javnih nastupa. 

Sjevernokorejske vlasti i policija sproveli su stroge mjere uništenja svih materijala koji prikazuju Ri Sol Džu u toj fazi života jer je činjenica da je pjevala drugima postala neprimjerena. Brojni mediji u Južnoj Koreji pisali su da je, prije braka s Kimom, Ri bila pjevačica. 

Prva dama ove osiromašene države navodno je sklona luksuzu, pa je 2012. primjećena s Diorovom torbicom vrijednom više od 1.000 funti. Par se vjenčao 2009., ali Ri je službeno predstavljena kao Kimova supruga tek 2012. Imaju troje djece.

I supruga južnokorejskog predsjednika Moon Džae Ina je profesionalna pjevačica, a prije udaje za sadašnjeg supruga pjevala je u Seulskom gradskom zboru.

S rastom političke važnosti supruga, Kim je, prateći ga na važnim događajima, pokazala da je vrlo otvorena i vesela osoba, za razliku od Muna kojeg često opisuju kao mirnu i blagu osobu.

Svoje pjevačke sposobnosti pokazala je nekoliko puta tokom javnih događaja, a tokom prošlogodišnje posjete Filipinima pjevala je uz Psyev "Gangnam Style", za razliku od većine prisutnih prvih dama koje su mirno sjedjele do svojih supruga.

Par se upoznao na Univerzitetu u Seulu gde je Kim studirala klasično pjevanje, a Mun pravo. On je bio prodemokratski aktivista koji se tada aktivno protivio vojnom diktatorstvu. 

Mun je kasnije priznao da ga je Kim u potpunosti osvojila dok se brinula o njemu nakon što je ostao bez svijjesti tokom protesta na fakultetu. Bila je uz njega i dok je odsluživao kaznu zatvora zbog aktivizma.

Zanimljivo je i da je Kim zaprosila Muna, što je rijetkost u konzervativnoj Južnoj Koreji. Braku su se protivili njeni roditelji nezadovoljni njegovim skromnim porijeklom. Mun je, naime, sin siromašnih sjevernokorejskih izbjeglica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.