ERA MIRA

Sjeverna Koreja zatvara svoje glavno nuklearno postrojenje

Agencije

29.4.2018

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un rekao je južnokorejskom predsjedniku Mun Džae-inu (Moon Jae) da će zatvoriti glavno nuklearno postrojenje u maju, javlja CNN.

Kim je, također, rekao da "nije tip osobe koja bi ispalila nuklearno oružje prema Jugu ili SAD", izjavio je Munov portparol u nedjelju.

Kim je rekao Munu da će uskoro pozvati stručnjake i novinare iz Južne Koreje i SAD da bi osigurao transparentnost u vezi sa zatvaranjem kompleksa Pungje-ri, rekao je Joon Joung-čan novinarima.

Sjevernokorejski vođa demantirao je tvrdnje kineskih geologa, koji su izjavili da je mjesto nuklearnih testova Sjeverne Koreje uništeno.

- Neki tvrde da zatvaramo neupotrebljivo mjesto testiranja, ali ako dođu i pogledaju, shvatit će da postoje dva veća tunela od postojećih postrojenja za testove i da su oni u vrlo dobrom stanju - rekao je Kim prema uredu predsjednika Muna.

Kim je iznio svoje komentare tokom historijskog sastanka s Munom u petak u demilitariziranoj zoni. Kim je tada postao prvi sjevernokorejski vođa koji je ušao u Južnu Koreju od kraja borbi u Korejskom ratu 1953. godine.

Prvi sastanak vođa dviju Koreja od 2007. završio je dogovorom o potpunoj denuklearizaciji, službenom kraju Korejskog rata i pozdravljanjem nove ere mira.

Tramp: Učinit ću veliku uslugu planeti

- Do susreta će doći u sljedećih tri ili četiri sedmice - rekao je Tramp na okupljanju svojih pristaša u Mičigenu, "i bit će vrlo važan".

Tramp je obećao "učiniti veliku uslugu planeti" postizanjem sporazuma o nuklearnom naoružanju s Pjongjangom. Američki predsjednik hitro je svoju ulogu u trenutnom detantu stavio u prvi plan putem onog što Bijela kuća naziva "kampanjom maksimalnog pritiska", odnosno vrlo strogim izjavama, jačanjem sankcija i diplomatskom izolacijom Sjeverne Koreje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.